Връзки за достъпност

Извънредни новини

Великобритания санкционира шестима шефове на затвора на Навални заради смъртта му


Алексей Навални. Архивна снимка.
Алексей Навални. Архивна снимка.

Великобритания наложи санкции на шестима ръководители на наказателната колония, в която беше затворен руският опозиционер Алексей Навални до смъртта си. Това съобщи в сряда британското правителство.

Новината идва дни след като в петък управата на руските затвори съобщи, че Навални е починал. Великобритания и десетки други страни още тогава казаха, че отговорността за неговата смърт е на руските власти, включително на президента Владимир Путин.

Навални беше неговият най-известен критик и водеща фигура на руската опозиция.

Сега Лондон съобщи, че санкционира шестима от ръководителите на наказателната колония:

  • Вадим Константинович Калинин - началник на колонията;
  • Сергей Николаевич Коржов - зам-началник;
  • Василий Александрович Видрин - зам-началник;
  • Владимир Иванович Пилипчик - зам-началник;
  • Александър Владимирович Голяков - зам-началник;
  • Александър Валериевич Образцов - зам-началник.

Техните активи ще бъдат замразени и ще им бъде забранено да пътуват до Обединеното кралство.

„Отговорните за бруталното отношение към Навални не трябва да си правят илюзии – ние ще ги държим отговорни“, каза външният министър на Великобритания Дейвид Камерън.

„Никой не трябва да се съмнява в репресивния характер на руската система. Затова днес санкционираме най-висшите служители на затвора, отговорни за задържането му в наказателната колония, където той прекара последните си месеци", добави той.

Според съобщението Великобритания е първата страна, наложила санкции в отговор на смъртта на Навални. Британското правителство призова също така тялото му да бъде предадено незабавно на семейството му, както и да бъде проведе пълно и прозрачно разследване.

Преди ден такъв призив отправи и майката на Навални, която засне видео пред наказателната му колония, в което каза, че се опитва да види тялото му от пет дни, но дори не знае къде се намира то.

До момента руските власти така и не са съобщили какви са причините за смъртта на опозиционера.

По-рано САЩ също обявиха голям пакет от санкции срещу Русия във връзка със смъртта на Навални и двегодишната война в Украйна. Мерките ще бъдат обявени на 23 февруари, каза президентът на САЩ Джо Байдън,

В същото време в понеделник, само дни след смъртта на Навални, Путин повиши зам.-ръководителя на руската управа на затворите Валерий Бояринев и още трима нейни служители.

Навални прекара близо три години в затвора, от които огромна част в карцер при възможно най-тежки условия. Екипът му съобщаваше, че той е умишлено тровен на малки дози, здравословното му състояние е лошо, но не получава нужната му медицинска помощ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG