Връзки за достъпност

Извънредни новини

Байдън подписа рекорден бюджет за отбрана на САЩ, в който има 800 млн. долара помощ за Украйна


Джо Байдън
Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа закон за бюджета за отбрана за 2024 г., който е рекорден - 886 млрд. долара. В него са включени 11,5 млрд. долара за възпиране на Китай в Индо-Тихоокеанския регион, както и 800 млн. долара за подпомагане на Украйна срещу руската агресия.

Новината идва на фона на блокираният от републиканците закон за друг бюджетен транш за 106 млрд. долара, който Байдън поиска от Конгреса през октомври. Този пакет включва 61 млрд. долара за военна помощ за Украйна и 14 млрд. долара за подкрепа на Израел. Републиканците настояват за по-силна охрана на границите в замяна на одобрението им за помощ за други държави. Съгласие по тази сделка се очаква да бъде достигната през януари.

"Законът осигурява критичните правомощия, от които се нуждаем, за да изградим военните сили, необходими за възпиране на бъдещи конфликти, и подкрепя членовете на службата, техните съпруги и семейства, които изпълняват тази мисия всеки ден", заяви Байдън в изявление след подписване на бюджета за отбрана.

Досегашната одобрена помощ на САЩ за Украйна изтичаше до края на годината.

Продължаващата от месеци контраофанзива на украинските сили досега не успя да постигне големи резултати. Преди дни президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че армията иска допълнителна мобилизация на 450 000-500 000 души в редиците на ВСУ, защото не достига личен състав. Тази допълнителна мобилизация ще струва на бюджета 500 млрд. гривни (почти 13,4 млрд. долара).

Руският президент Владимир Путин каза пред военния си елит преди десет дни, че войските на Москва "държат инициативата" в Украйна и, че войната ще продължи, докато не бъдат изпълнени целите на Русия - "демилитаризация и денацификация" на Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG