Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: България прави стъпка към Шенген. Израел се готви да разшири войната


Премиерът Николай Денков и министърката на външните работи Мария Габриел по време на последното за годината правителствено заседание, 28 декември 2023 г.
Премиерът Николай Денков и министърката на външните работи Мария Габриел по време на последното за годината правителствено заседание, 28 декември 2023 г.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Шенген и България
  • „Русия 1“ и Петър Волгин
  • Жените и заплатите

България и Румъния ще влязат в Шенген на два етапа. Първият ще е през март и ще облекчи пътуването по въздух и море, а преговорите за сухопътните граници ще продължат. Това потвърди премиерът Николай Денков, като предупреди, че не става дума за вече постигнато споразумение, а за „принципно съгласие“ с австрийските власти, които досега бяха против приемането на България в Шенген. Денков уточни, че не е имал намерение да оповестява все още неприето решение, но го прави в отговор на изявление на румънските власти, които вече са започнали да говорят публично. Австрия също напомни, че преговорите продължават.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

„Русия 1“ и Петър Волгин

Премиерът Денков, външната министърка Габриел и депутатът Делян Пеевски реагираха негативно на репортаж за България, излъчен по руската прокремълска телевизия „Русия 1“. Тази медия е забранена в ЕС. Материалът й е посветен на демонтажа на съветския паметник в София. В него са интервюирани няколко проруски обществени фигури, сред които и Петър Волгин от БНР, който говори от името на „обикновените хора“. За премиера той не е „обикновен човек“, щом води предаване в БНР. За Мария Габриел проблемът е в това, че авторката на руския репортаж е влязла в България с виза от друга страна на ЕС. За Пеевски проблемът е в пристигането на руския екип в София и затова той изпраща сигнал до службите.

Пеевски е санкциониран от САЩ за корупция и в последните 5 месеца почти ежедневно говори като евроатлантик.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Израел, Ливан, Ивицата Газа

Израел се подготвя за разширяване на бойните действия – този път срещу групировката Хизбула, която е подкрепяна от Иран и е базирана предимно в Ливан.

Вечна ли е войната на Израел с палестинците, пита реторично Ангел Петров в „Дневник“. Той напомня силния натиск, под който се намира Израел, за да прекрати действията си, водещи до смърт на цивилни в Ивицата Газа, събира мнения на анализатори и описва предстоящи фази на войната, но напомня, че „нова фаза“ не означава край на войната.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Столичната община

Столичният общински съвет (СОС) още не е намерил решение на въпроса как да си избере председател. Дотук имаше 4 неуспешни гласувания, а петото предстои на 11 януари. В четвъртък се проведоха преговори между партиите, в които БСП и „Възраждане“ не участваха. Останалите не намериха компромис. СОС е блокиран от невъзможността да избере председател вече почти 2 месеца.

Жените и заплатите

Заплатите на българките са с 12% по-ниски от тези на мъжете за един и същи труд. Ако го изчислим за една година, ще излезе, че с тази разлика може да се купи лаптоп или кола на старо. Или да се плати наем в София за няколко месеца. Екатерина Василева проучи откъде идва това неравенство.

Изкуственият интелект (AI)

Изкуственият интелект може да е новата атомна бомба, пише Доротея Дачкова в „Сега“, като цитира водещи български юристи. Те коментират опитите на ЕС да регулира AI.

За Зорница Христова дотук AI изглежда като посегателство над хуманитаристиката. Тя казва, че досега човекът е прехвърлял върху AI изпълнителски дейности, но сега започва да му прехвърля и дейности, свързани с контрола.

И две препоръки

Русия от години води война с гей общността, но през декември надмина всичко, направено досега. Първо забрани несъществуващото „световно ЛГБТ движение“, а почти веднага след това нахлу в гей клуб. Вижте видеото.

Най-бързият кон в Централна Азия има характера на шампион – не понася някой друг кон да бяга пред него. Вижте видеото.

… плюс моят личен фаворит

През този декември се навършват 39 години от насилствената асимилация на българските турци. Мохамед Узункъш си спомня как през 80-те години му е отнето името, как е вкаран в затвора по скалъпено обвинение, как от затвора координира протести в една почти напълно затворена държава. И как накрая Тодор Живков е свален, но амнистията за политическите затворници не достига до него. От Десислава Димитрова.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Форум

XS
SM
MD
LG