Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да обичаме малко повече". София Прайд се провежда за 17-а година


Концерт и протестно шествие в защита на ЛГБТИ общността и човешките права се провеждат на площад „Княз Александър I“ в рамките на 17-ия „София прайд“, 22 юни 2024 г.
Концерт и протестно шествие в защита на ЛГБТИ общността и човешките права се провеждат на площад „Княз Александър I“ в рамките на 17-ия „София прайд“, 22 юни 2024 г.

Хиляди хора се събраха на 17-ото протестно шествие на София Прайд в събота вечерта.

То се провежда всяко лято в защита на правата на хората от ЛГБТ общността в България. Тази година събитието е под наслов “България е и нашият дом”, а темата му е родолюбието и националната принадлежност в контекста на ЛГБТ общността.

Тази година шествието тръгна в 19: 30 ч. от площад "Княз Александър I". Предишните години то се събираше в Княжеската градина пред Паметника на Съветската армия. След демонтирането му през декември обаче мястото това лято е заградено.

Полицейското присъствие в района на шествието е засилено.

Събитието започна с концерт в 16 ч., в който взеха участие редица популярни артисти, сред които Ирина Флорин, метъл групата Overhook, попфолк певицата Лидия и украинския изпълнител Орфи, който по-рано през годината стана обект на хомофобска атака във Варна.

"Бих определила „Прайд“ като празник на свободата и приемането. Една възможност и покана да бъдем себе си, да не осъждаме, да не мразим и да обичаме малко повече", каза при откриването на концерта водещата Карина Околие.

София Прайд се организира от фондация GLAS, съвместно с фондациите Bilitis, ЛГБТИ Действие и Български хелзинкски комитет.

Сутринта в София се проведе и “Шествие за семейството”. То се обявява за "защита на традиционното семейство" и настоява държавата да приеме конкретна политика по въпроса с демографската криза в страната.

Кристиян Шкварек, председател на фондация “Консервативно общество” и съорганизатор на събитието, каза, че събитието е деполитизирано и се провежда като "алтернатива на прайда".

На шествието бяха забелязани депутатът от ГЕРБ Даниел Митов, лидерът на проруската "Възраждане" Костадин Костадинов и лидерът на партия МЕЧ Радостин Василев.

"Шествие за семейството", София, 22 юни
"Шествие за семейството", София, 22 юни

ЛГБТ общността в България е обект на чести хомофобски атаки. През 2019 г. жена беше нападната на улицата от непознат мъж в София, който я нарекъл "педал". През 2020 г. деца пострадаха при хомофобска акция в Пловдив, организирана от тийнейджъри в социалните мрежи. В края на 2021 г. група националисти нахлуха в ЛГБТ пространство и удариха момиче.

Кадър от "Шествието на семейството"
Кадър от "Шествието на семейството"

През 2023 г. привърженици на проруската националистическа партия "Възраждане" атакуваха две прожекции на филм от София прайд филм фест.

Същата година парламентът прие промени в Наказателния кодекс, които предвиждат по-тежки наказания за престъпления, извършени по хомофобски подбуди.

Много от правата на ЛГБТ хората все още не са регламентирани в българското законодателство. По-рано през годината Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) задължи България да признае еднополовите връзки. През 2023 г. Върховният касационен съд (ВКС) забрани на транс хората да сменят юридическия си пол.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG