Връзки за достъпност

Извънредни новини

Посолството на Украйна в София за втори път реагира срещу председателката на СЕМ Соня Момчилова


Председателката на СЕМ Соня Момчилова
Председателката на СЕМ Соня Момчилова

Посолството на Украйна в София за втори път излезе с критична позиция срещу председателката на Съвета за електронни медии (СЕМ) Соня Момчилова. Причината е неин коментар пред БНР, свързан с клането в Буча и интерпретация за това как някои медии отразяват войната.

„С голямо разочарование констатираме, че ръководител на Съвета за електронни медии, за съжаление, продължи да защитава манипулации относно изопачаването на фактите, свързани с военните престъпления на руските окупационни войски в Буча“, пише посолството на Украйна в писмо до медиите.

В него се казва още, че Момчилова подвеждащо използва аргумент, че „събитията са били „коментирани противоречиво включително от европейските и американски медии“, което посолството свърза с руската пропаганда.

Това е втората подобна позиция, която от посолството на Украйна изразяват срещу думи на Момчилова, свързани с войната. В края на юни представителството на Киев осъди друго нейно изказване по повод убийствата, извършени от руската армия в украинския град Буча, които тя коментира в предаването „Контракоментар“ на Асен Генов. Думите ѝ тогава станаха повод за искането на оставката ѝ като председател на СЕМ.

В интервюто си за БНР от вторник Момчилова каза, че коментарът ѝ от участието при Асен Генов са били предадени погрешно и обвини медии и журналисти в лъжлива интерпретация.

„Защото аз изредих събития, които са присъщи на тези военни действия и които са коментирани противоречиво, включително от американски и европейски медии“, каза още Момчилова. Тя добави също и че първата критиката от посолството е дошла, защото „са били подведени“ и „някой им е оказал натиск да реагират така“.

Освен от украинското посолство думите ѝ тогава бяха осъдени в писмо от журналисти до парламента, както и от Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) . Това стана повод и членовете на СЕМ Пролет Велкова и Симона Велева да поискат оставката на Момчилова. Искането беше отхвърлено, защото останалите трима членове на съвета, излъчени от президента Румен Радев и от ГЕРБ, гласуваха против.

Буча е малък град край Киев, който беше окупиран от Русия в рамките на близо месец след началото на войната на 24 февруари 2022 г. След изтеглянето на руските сили от града по улиците му бяха открити множество тела, а на няколко места бяха намерени масови гробове. Киев обвини руската армия в масови убийства и военни престъпления.

Русия отрича да е извършила убийствата и твърди, че смъртните случаи са "инсценирани" от Украйна.

България и Европейският съюз определят събитията в Буча като престъпления и подкрепят търсенето на наказателна отговорност от страна на Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG