Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: София и Скопие заедно в траур. Бъдещите управляващи призоваха Гешев да си ходи сам


Катастрофата на автомагистрала "Струма" е най-тежката в Европа в последните 10 години.
Катастрофата на автомагистрала "Струма" е най-тежката в Европа в последните 10 години.

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Катастрофата
  • Преговорите
  • Светлана Янчева

Днес България е в траур. Причина за това са две трагедии, които се случиха в рамките на няколко часа. Девет души изгоряха в старчески дом в село Рояк до Варна. Кметът на общината определи случая като “абсолютна трагедия”.

По-късно през нощта автобус изгоря на магистрала “Струма”. Огънят отне живота на поне 44 човека, от които 12 са деца. Спасили са се само седем. Всички те са граждани на Северна Македония.

От Скопие веднага пристигнаха премиерът Зоран Заев и външният министър Буяр Османи. Напрежението между двете страни изчезна в този ден. В Северна Македония траурът ще продължи 3 дни.

Разследващите потвърдиха данните за взрив. Версиите засега са две - или човешка грешка, или техническа неизправност. В социалните мрежи много хора коментираха, че точно този участък отдавна е опасен.

Изпратете ни вашето мнение на svobodnaevropa@rferl.org или коментирайте на страницата ни във Facebook.

Следващото правителство

Преговорите за ново правителство започнаха. “Продължаваме промяната”, БСП, “Има такъв народ” и “Демократична България” постигнаха “огромно единодушие” в сферата на икономиката, както се изрази очакваният бъдещ премиер Кирил Петков. Четирите политически сили постигнаха съгласие и за първите стъпки за правосъдна реформа, а Кирил Петков призова главния прокурор Иван Гешев сам да подава оставка.

Избраният за депутат от “Демократична България” Георги Ганев участва в преговорите за икономика. В Студио България той каза, че има съгласие за 100 мерки в подкрепа на бизнеса за първите 100 дни. Ако нямате възможност да гледате предаването, може да го слушате в Spotify.

Различното на тези преговори е, че те се излъчват на живо в интернет. Полина Паунова обяснява как ще продължат срещите и какво можем да очакваме от тях.

Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Крим и COVID-19

"Чий е Крим?" Този въпрос ще продължи да преследва Румен Радев. Ще му се налага да отговаря на него всеки път, когато даде повод за съмнение в западната ориентация на България. Цялата история е обяснена тук.

САЩ наложиха допълнителни санкции за газопровода „Северен поток 2“. Държавният департамент добавя към санкциите два кораба и свързаното с Русия дружество „Трансардия“.

Синът и бащата, които са обвинени за убийството на Евгения в София, бяха оставени за постоянно в ареста. Според обвинението Орлин Владимиров е удушил със стреч фолио съпругата си на 13 октомври, а баща му е помогнал да сложат тялото в куфар, който е изхвърлил край Перник.

За последното денонощие има още 151 починали с COVID-19. Новите заразени са 3233. Тенденцията е към много слабо понижаване на тежките случаи.

Присъединете се към общността на Свободна Европа във Viber. Вече можете да получавате всичко най-важно направо в телефона си.

И две препоръки

Тя е позната като самокритична и ерудирана актриса с „профил“ Чехов. Не обича да губи времето на аудиторията си, нито своето. Всичко това я прави една от най-обичаните актриси в България. Светлана Янчева е Човек на деня на Свободна Европа.

И съвсем за десерт - колегите в “Медиапул” разказват история за един мост, който беше открит в София миналата седмица, само няколко дни преди изборите. Днес обаче новият мост в “Люлин” отново е затворен.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG