Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: ДАНС ще бори "вятърни" лифтове. Корупцията ще продължи и след изборите. Какво се случи през 1989 в Джебел


Един от основните акционери на "Първа инвестиционна банка" Цеко Минев. В понеделник Капитал съобщи, че банката се продава.
Един от основните акционери на "Първа инвестиционна банка" Цеко Минев. В понеделник Капитал съобщи, че банката се продава.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Корупцията след изборите
  • Продажбата на ПИБ
  • 19 май в Джебел

Президентът на Иран Ебрахим Раиси и министърът на външните работи на страната Хосеин Амир-Абдолахян загинаха при катастрофа с хеликоптер.

Смъртта на Раиси поставя началото на битка за замяната му, която ще има дългосрочни последици за висшето духовенство в ислямската република. Първият му вицепрезидент Мохамед Мохбер вече пое президентските задължения в качеството си на изпълняващ длъжността.

Раиси беше смятан за най-вероятния следващ върховен лидер на Иран. Той беше ултраконсервативен и беше наричан от критиците си „касапинът от Техеран“. Не пропускайте историята му, събрана от колегата Киан Шарифи.

В това кратко видео можете да видите и защо Раиси ще бъде запомнен основно с екзекуции и репресии.

В понеделник прокурор към Международния наказателен съд поиска да бъдат издадени заповеди за арест на лидера на Хамас Яхия Синуар и израелския министър-председател Бенямин Нетаняху. Те са по обвинения във военни престъпления и престъпления срещу човечеството заради атаката срещу Израел на 7 октомври миналата година и последвалата война в Ивицата Газа.

На кого му пука за корупцията?

Корупцията е най-големият проблем за българите, показват серия от проучвания. Въпреки това темата не е основна в кампанията за поредните предсрочни парламентарни избори, които ще са на 9 юни. От резултатите обаче зависи дали изобщо ще има стъпки срещу корупцията или всичко ще си остане постарому. Силно ви препоръчвам този анализ на Борис Митов.

И докато корупцията вероятно пак ще остане на заден план, на парламентарните избори може да изгрее нова звезда. Преди тя беше съветничка в синдикат. Напусна го, за да участва в изборите за кмет на София, но стана общинска съветничка. Сега се явява с коалиция с още една неуспяла да стане кмет на столицата - Мая Манолова. В това видео събрахме какво се знае за коалицията на Ваня Григорова „Солидарна България“.

Припомням ви и този текст на Катерина Василева по темата.

Препоръчвам ви и да се абонирате за нашия YouTube канал, ако още не сте.

ДАНС разследва лифтове, таксиджии бранят паркоместа, а някои продават банка

Служебният премиер Димитър Главчев възложи на ДАНС да провери какви са причините, довели до спирането на Симеоновския лифт. Това се случи само няколко часа, след като от Столичния общински съвет поискаха извънредно заседание, на което да бъдат изслушани двамата кметове, управлявали между 2005 и 2023 г. – Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова от ГЕРБ.

Само преди дни Главчев поиска ДАНС да разследва решението на кабинета му да даде пари за частната детска болница „Мама и аз“.

Самата агенция е известна с това, че общо взето не успява да разкрие нищо съществено, особено когато е свързано с организираната престъпност и Русия, но пък се активизира преди и по време на избори. Сега може да гони „вятърни“ лифтове.

В София таксиметровите шофьори решиха да започнат безсрочен протест срещу закриването на таксиметровите стоянки в София. Те се случват на фона на протести срещу новата велоалея по булевардите „Патриарх Евтимий“ и „Витоша“. Тези недоволства съвпаднаха с предизборната кампания.

В центъра се стигна и до сблъсъци, след като група възрастни мъже налетяха да бият тийнеджъри, пишат от страницата People of Sofia.

Процедура за продажбата на „Първа инвестиционна банка“ (ПИБ) е в напреднала фаза, а кандидати да я придобият са „УниКредит Булбанк“ и „Пощенска банка“. Това пише Николай Стоянов от Капитал.

Официалната история на ПИБ, в която основни акционери са Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, е история на успеха от малка банка до системен играч с лидерски позиции в банкирането на дребно. В неписаната история, която няма да прочетете на сайта ѝ, има богата серия от повтарящи се регулаторни главоболия за нейния надзорник Българската народна банка (БНБ), а често и на цялата държавна машина.

Припомням ви този текст на Николай Стайков за ПИБ.

Няколко препоръки

Руските власти още не са започнали нова мобилизация, въпреки спешната нужда от хора на фронта в Украйна. На помощ идват големи предприятия - срещу данъчни облекчения. Те фиктивно наемат руснаци и чужденци, които отиват на война срещу бонуси. В схемата е и "Вагнер". Не пропускайте тази история.

Европейският съюз е на прага на ново разширяване, но политическата ситуация в някои от страните кандидати за членство създават допълнителни пречки. Брюксел може само да наблюдава процесите в Северна Македония и Грузия, а те обещават още проблеми, пише Димитър Бечев.

Паметта за т.нар. „Възродителен процес“ постепенно си отива. Тази част от историята обаче се оказва идеална за политическа употреба от страна на ДПС. Отделете няколко минути за разказа на Вилдан Байрамова в Дойче Веле за това какво се случва на 19 май 1989 г. в Джебел.

Човек на деня

Тя е режисьор, сценарист и продуцент, а нейни филми от години печелят награди на международни фестивали. Преди дни работата по последната ѝ лента беше високо отличена от Съюза на българските филмови дейци. Тя е Надежда Косева и е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Усмихнат ден,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG