Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: ГЕРБ отново ще управлява София. Съдии призоваха влиянието на Нотариуса да бъде осветено


Георги Георгиев (с очилата) и Мирослав Боршош от групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет (СОС) се смеят заедно с Вили Лилков (в средата) от "Синя София" по време на заседанието на съвета в четвъртък, 8 февруари 2024 г.
Георги Георгиев (с очилата) и Мирослав Боршош от групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет (СОС) се смеят заедно с Вили Лилков (в средата) от "Синя София" по време на заседанието на съвета в четвъртък, 8 февруари 2024 г.

Добро утро! Най-важното днес:

  • ПП-ДБ се оказа в изолация в СОС
  • Зеленски смени главнокомандващия си
  • Кои са "бившите хора"

Коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България - Спаси София" (ПП-ДБ-СС), която спечели убедително изборите за общински съветници в столицата, беше изиграна от ГЕРБ, БСП и по-малките групи в Столичния общински съвет (СОС).

Въпреки че нейният представител Цветомир Петров стана временен председател на съвета до лятото, коалицията се оказа изолирана в опозиция, след като всички останали си разпределиха контрола над най-важните комисии в съвета. Новото мнозинство беше оглавено от ГЕРБ, пише "Капитал".

На този фон архитект Любо Георгиев от "Екипа на София", който беше част от коалицията на ПП-ДБ и "Спаси София" на местния вот, обяви във Фейсбук, че напуска поста на съветник на кмета Васил Терзиев, защото не се чувства полезен.

Без референдум за еврото

Вчерашният ден не беше добър и за "Възраждане". В четвъртък партията на Костадин Костадинов първо загуби групата си в СОС, а след това Конституционният съд (КС) потвърди, че референдум за еврото няма да има. Затова "Възраждане" излезе на протест пред КС.

Протестите на земеделците също продължиха. В този репортаж на Павела Костова можете да прочетете какви са исканията на демонстрантите край пловдивското село Труд.

Не пропускайте и това видео на Видка Атанасова, Боян Тончев и Илиян Ружин, в което е обяснено каква всъщност ще бъде цената на безплатното висше образование, предлагано от правителството.

Божанов и "правния нихилизъм"

Съюзът на съдиите в България (ССБ) излезе с остра позиция по повод убийството на Мартин Божанов-Нотариуса и разкритията за мрежата му за влияние в съдебната система.

Съсловната организация поиска пълно разследване по всички твърдения по темата и предупреди, че "бездействието или симулирането на дейност водят до засилване на правния нихилизъм и недоверие в съдебната власт".

Тук можете да прочетете подробности за закъснялата реакцията и обърканите обяснения на прокуратурата по разследването срещу предполагаемата престъпна група на Нотариуса.

Продължава и разследването срещу служителя на Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" в МВР Петър Караколев, който беше арестуван и обвинен в шпионаж в полза на Русия, но съдът го освободи под домашен арест. Причината е, че трябва да се грижи за болната си съпруга и трите си малолетни деца, съобщи БТА.

Путин остана без сериозен опонент

На предстоящите през март президентски избори в Русия Владимир Путин няма да има сериозен опонент, след като единственият кандидат, обявил се срещу войната в Украйна - Борис Надеждин, не беше допуснат до вота.

Путин даде първото си интервю пред американски журналист от началото на агресията на Москва срещу Киев, пише "Дневник". То беше пред бившия водещ от "Фокс" Тъкър Карлсън.

Украинският президент Володимир Зеленски пък смени главнокомандващия на армията си Валерий Залужний. Постът му беше поет от досегашния командир на сухопътнити сили Олександър Сирски.

Сенатът на САЩ блокира помощта за Украйна

Представители на Републиканската партия в Сената на САЩ блокираха законопроекта за помощ за Украйна и Израел и за затягането на мерките за сигурност на границата на САЩ с Мексико.

В Пакистан пък бяха блокирани мобилните мрежи заради провеждащите се там президентски избори. Избори имаше и в Азербайджан, където Илхам Алиев спечели пети пореден президентски мандат.

И още две предложения

За финал ви препоръчвам текста на Еймъс Чапъл за съперничеството между САЩ и СССР при електромобилите, започнало още през 70-те години на миналия век.

Не пропускайте и историята за историка Мартин Иванов, който събра в книга 309 разказа за съдбата на жени, мъже и деца, репресирани при комунизма. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Успешен ден,

Борис Митов

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG