Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Главчев смени КЗП. Предсрочни избори във Великобритания. Кой носи Русия в сърцето


Служебният премиер Димитър Главчев
Служебният премиер Димитър Главчев

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Главчев смени КЗП
  • Сунак обяви предсрочни избори във Великобритания
  • Стефан Вълдобрев

Великобритания ще проведе предсрочни избори на 4 юли. Това съобщи премиерът на страната Риши Сунак.

Той каза, че „сега е моментът Великобритания да избере своето бъдеще“.

Решението на Сунак идва в момент, в който неговата Консервативна партия изостава в проучванията с 20% зад Лейбъристката партия. Ако подобен резултат се затвърди на изборите, това може да сложи край на 14-годишното управление на торите.

Главчев смени КЗП

Служебното правителство на Димитър Главчев назначи ново ръководство на ключовата Комисия за защита на потребителите (КЗП).

Начело на регулатора е поставена Мария Филипова, която само ден по-рано подаде оставка „по лични причини“ от поста зам.-председател на друг регулатор – Комисията за финансов надзор (КФН). Преди това тя беше начело на Държавната комисия по хазарта и защитен свидетел по едно от делата срещу Васил Божков.

Филипова беше споменавана от Божков във връзка с обявената от него схема за изнудването му от страна на Бойко Борисов и Владислав Горанов във времето, когато двамата бяха премиер и финансов министър. По-късно Горанов беше санкциониран по глобалния закон „Магнистки“ заради участие в „корупционна схема, в резултат на която български длъжностни лица са получили десетки милиони евро в замяна на благоприятно законодателство, облагодетелстващо кръгове в хазартния бизнес“.

Конфликт за назначенията в регулаторите, породен от желанието на ДПС да е равнопоставен играч в процеса, беше една от причините за разпадането на правителството на ГЕРБ и ПП-ДБ.

Какво правят проруските групи в България

Проруските паравоенни организации БНО "Шипка" и Български воински съюз "Васил Левски" да бъдат закрити, защото дейността им противоречи на конституцията. Такова искане внесе Варненската окръжна прокуратура в Окръжния съд в града във вторник.

Това става година и половина, след като държавното обвинение съобщи, че проверява БНО "Шипка" за противодържавна дейност. Двете паравоенни организации са свързани помежду си и са известни с проруската си ориентация. Те от години провеждат бойни обучения и се обявяват срещу евро-атлантическата принадлежност на България.

Предстоящите избори за Европейски парламент са белязани от опасения за увеличаващата се подкрепа към крайното дясно. Често пъти това са и формации, които открито подкрепят Русия. Колко проруски евродепутати ще изпрати България? Павела Костова разказва.

Президентът Румен Радев заговори за „невъзможна“ победа на Украйна над Русия на бойното поле. Това е теза, редовно използвана от самия Путин и от кремълската пропаганда от началото на войната. Не пропускайте да го видите и чуете в това видео.

Грузия, Израел и Иран

Законът за "чуждестранните агенти", приет миналата седмица от грузинския парламент, е недемократичен и трябва да бъде оттеглен. Това се казва в извънредно становище на Венецианската комисия към Съвета на Европа.

Ирландия, Норвегия и Испания планират официално да признаят съществуването на държавата Палестина. Премиерите на трите държави потвърдиха това в сряда, а решението им официално ще влезе в сила на 28 май. Израел реагира остро на новината.

Новината за смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси беше последвана от кадри на негови сънародници, които масово скърбят. Много ирански семейства обаче я посрещнаха с нескрита радост. От десетилетия те търсят справедливост за екзекутираните си близки. Не пропускайте тази история.

Няколко препоръки

Война, сигурност и пари. Това е в основата на планирането на стратегическите политики в европейските страни. България е сред 18-те държави от НАТО с рекорден бюджет за отбрана. Защо Министерството на отбраната изведнъж привлече вниманието на ГЕРБ и ДПС? Генка Шикерова говори с бившия военен министър Тодор Тагарев.

В последните седмици в медийни заглавия и по телевизионните студиа десетки пъти се повтори, че „БНБ затяга контрола върху отпускането на ипотечните кредити“. Всъщност нищо подобно не се случва, пише Цветелина Соколова от Медиапул.

Той казва: "Докато ние не гарантираме на българския избирател - в селата особено - неговата свобода, безопасност [...] да проявява своята партийна воля, дотогава, господа, винаги ще имаме личен режим, защото няма да имаме самостоятелни избиратели". Той е Атанас Буров, демократът, загинал в затвор, пише Стефан Дечев.

Управлението ѝ продължава 63 години и 7 месеца и става известно като Викторианска епоха. Тогава се раждат най-големите постижения на Индустриалната революция. Пламен Асенов разказва за кралица Виктория в рубриката „Малки истории за велики европейци“.

Човек на деня

От над 30 години той е успешен музикант, композитор, актьор и режисьор с богата кариера и множество награди. Стефан Вълдобрев, който в понеделник навърши 54 години, е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Усмихнат ден,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG