Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Главчев гони сръбския интерес. Сайтовете гъби се маскират. Желанието на Фердинанд е изпълнено


Служебният премиер Димитър Главчев в заседателната зала на Министерския съвет, 29 май 2024 г.
Служебният премиер Димитър Главчев в заседателната зала на Министерския съвет, 29 май 2024 г.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Радев иска да е като Орбан
  • Денков предизвиква Борисов
  • 35 г. от Майските протести

Служебният премиер Димитър Главчев е притискал посланика на България в ООН Лъчезара Стоева в последния момент да не подкрепи резолюцията за обявяване на световен ден в памет на жертвите на геноцида в Сребреница. Това е било желанието на сръбския президент Александър Вучич. Стоева обаче е отказала с аргумента, че България е съавтор на проекта на резолюцията. Това разкрива BIRD.

Ако сте пропуснали хронологията около приемането на резолюцията на ООН за Сребреница, този текст ще ви помогне да се ориентирате в цялата история.

Срещата на НАТО

На този фон се задава конфликт и по повод срещата на върха на НАТО през юли във Вашингтон. Все още не е ясно дали на нея България ще бъде представена от президента Румен Радев или от Главчев, пише "Медиапул".

Сблъсъкът между двамата се оформи покрай последните им коментари във връзка със сесията на Парламентарната асамблея на алианса в София, на която Радев не присъства. В този текст на Татяна Ваксберг и Иван Савчев ще намерите всички подробности по темата.

Предизборната кампания

Бившият премиер Николай Денков предизвика на публичен дебат лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който се кани да бъде отново премиер след изборите. Засега Борисов не е отговорил.

Как изглежда досега предизборната кампания и какви ще бъдат резултатите от изборите "2 в 1" на 9 юни? Ако сте пропуснали Студио България на Свободна Европа с Генка Шикерова, прочетете този текст, за да разберете какво каза политическият пиар Весислава Танчева.

Зависимостите в правосъдието

В последните седмици в съдебната система имаше две ключови оставки - на апелативния прокурор на София Радослав Димов и на съдебния инспектор Александър Мумджиев. Препоръчвам ви този текст на "Капитал", който обръща внимание на въпросите за кадруването и зависимостите в правосъдието, които все още стоят без отговори.

АЕЦ "Козлодуй" води преговори с руската компания ТВЕЛ, част от "Росатом", за прекратяване на договора за доставки на руско ядрено гориво. Това съобщи изпълнителният директор на атомната централа Валентин Николов.

Руската дезинформация

Машината от сайтове гъби, за която се смята, че е най-големият разпространител на руска дезинформация в българското интернет пространство, почиства със задна дата статии, свързани с Русия. Това съобщи проф. Димитър Вацов от Фондацията за хуманитарни и социални изследвания.

Белгия разследва сътрудник в Европейския парламент, заподозрян за това, че е съдействал на предполагаема руска намеса в дейността на Европейския съюз, предава БТА.

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

"Руският закон" в Грузия

Грузия окончателно прие закона за "чуждестранните агенти", заимстван от Русия. Какви промени въвежда той за неправителствени организации и активисти, можете да разберете от този текст.

САЩ все пак не подкрепят използването на американски оръжия от Украйна на територията на Русия. Позицията на Вашингтон по въпроса стана повод за различни тълкувания през последните дни. Тук можете да откриете подробностите по темата.

Ако искате да се информирате за последните новини от фронта в Украйна, следете този блог.

Израелската офанзива в Газа

Израелската армия е установила пълен контрол на т.нар. Филаделфийски коридор по протежение на границата на Ивицата Газа с Египет, съобщава БНР.

Броят на екзекуциите по света през 2023 г. е достигнал рекорден връх за последното десетилетие, стана ясно от доклад на правозащитната организация Амнести Интернешънъл. Наскоро тя съобщи, че само в Иран смъртните присъди са достигнали най-високото си ниво от 8 години насам.

Погребението на цар Фердинанд

76 години след смъртта на цар Фердинанд желанието му да бъде погребан в България най-накрая е изпълнено. В сряда тленните му останки пристигнаха в страната и бяха положени в двореца "Врана".

Тази година се навършват 35 години от Майските протести на български турци. Те са организирани срещу т.нар. Възродителен процес - насилствената смяна на имената им от комунистическата власт и последвалото изгонване на онези, които отказват. Не пропускайте този текст на Диана Иванова, който припомня събитията от пролетта на 1989 г.

И още две препоръки

За финал ви препоръчвам историята на Ел Греко, живял на остров Крит след края на Средновековието. Това е текст от поредицата "Великите европейци" на Пламен Асенов, който ни напусна внезапно миналата седмица.

Отделете няколко минути и за този текст за живота на Кори Тейлър, вокалист на Sliknot и Stone Sour, който е Човек на деня на Свободна Европа. В четвъртък той ще изнесе концерт в София, на който ще представи втория си самостоятелен албум.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Успешен ден,

Борис Митов

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG