Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Портних отива на съд. Радев саботира помощ за Украйна. А МВР оправдава арест с ухапване


Индонезийската планина Марапи изхвърля вулканична пепел, докато човек снима гледката от село Ласи, Западна Суматра. Стотици спасители се впуснаха в акция по намирането на дузина туристи в понеделник, изчезнали след изригване на вулкан, при което загинаха поне 11 души.
Индонезийската планина Марапи изхвърля вулканична пепел, докато човек снима гледката от село Ласи, Западна Суматра. Стотици спасители се впуснаха в акция по намирането на дузина туристи в понеделник, изчезнали след изригване на вулкан, при което загинаха поне 11 души.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене. 

Добро утро. Най-важното днес:

  • Парите за Украйна свършват
  • Войната в Газа се разраства
  • Боян Папазов на 80

Четири години, след като Варненското езеро се оказа пълно с фекалии заради спукана тръба, прокуратурата най-накрая внесе дело в съда. Сред подсъдимите по случая ще бъде бившият кмет на Варна Иван Портних от ГЕРБ.

В София пък полицията пак привлече вниманието, след като задържан бивш кандидат-депутат от "Демократична България" обвини униформени в произвол. МВР пък го обвини, че е ухапал коляното на полицай. Подробностите са в това видео.

В България обаче има и по-лошо място от ареста и затвора. Пациентите в държавните психиатрии са рядък пример за граждани, които никъде не могат да се оплачат. А има от какво, ако видим броя на смъртните случаи в тези болници и прочетем международните доклади, които от десетилетия обясняват какво не е наред. Не подминавайте този текст.

Протест за Шенген и оценка за еврозоната

Евродепутати от България и Румъния протестираха пред вътрешното министерство на Австрия, която продължава да спира двете страни за Шенген.

Европейската комисия пък продължава да не дава конкретна прогноза кога България ще влезе в еврозоната. Еврокомисарят по финансова стабилност Марейд Макгинес дойде в София и каза единствено, че Брюксел оценява високо стремежа на България в тази посока, предаде БНР.

Макгинес даде обща пресконференция с премиера Николай Денков и финансовия министър Асен Василев, който съобщи, че над 20 000 български фирми в момента избягват западните санкции над търговията с Русия, цитират го колегите от "Медияпул".

Ако този бюлетин ви помага да се информирате, препоръчайте го и на ваши приятели. Изпратете им линк за абонамент.

Лоши новини за Киев и критика към Зеленски

Президентът Румен Радев наложи вето над предоставянето на бронетранспортьори с отпаднала необходимост на Украйна. Мотивът му е, че те все още са необходими на МВР, въпреки че МВР казва обратното.

Киев получи още по-лоши новини от Вашингтон. Ръководителката на бюджетната служба на Белия дом Шаланда Йънг предупреди, че парите на Съединените щати за помощ на Украйна в защитата ѝ от Русия са изчерпани.

На този фон кметът на украинската столица Виталий Кличко за пръв път разкритикува публично президента на страната Володимир Зеленски, обвинявайки го в разпространяване на невярна информация за ситуацията в Украйна.

Ако сте пропуснали историята за украинката Полина Киндра, която прекара три месеца в окупирана от Русия територия, за да намери и върне внука си, гледайте това видео.

Друга жена от Украйна вдъхновява с действията си в България. Олга Маховская е психолог и помага на сънародниците си да се адаптират към живота на бежанци. Нейната история можете да прочетете тук.

По-голям фронт в Газа и повече атаки в Червено море

Сухопътната офанзива на Израел в Ивицата Газа вече обхваща цялата ѝ територия. Затова израелските военни наредиха нова евакуация в южната част на анклава и обявиха, че военните операции там ще бъдат "не по-малко силни" от тези на север.

В същото време йеменските бунтовници хути зачестяват с атаките си по търговски кораби в Червено море, за които твърдят, че са свързани с Израел. Това обаче предизвика отговор от военноморския флот на САЩ.

Над 95% от гражданите на Венецуела пък гласуваха за присъединяването на спорна територия към страната. Богатата на петрол територия Есекибо към момента е част от Гвиана и е под юрисдикцията на Международния съд на ООН, но Каракас от години има претенции към нея.

А Сърбия задържа бивш военен в Босилеград, заподозрян в шпионаж в полза на България, съобщи "Сега".

И още две препоръки

За финал ви препоръчвам този текст на Емилия Милчева в "Тоест", в който тя пита възможно ли е ГЕРБ и ДПС да оцелеят без Бойко Борисов и Ахмед Доган? И отговаря - трудно, но не и невъзможно.

Не пропускайте и историята за сценариста на легендарните филми "Всичко е любов" и "Една жена на 33" Боян Папазов, който навърши 80 години и стана Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Успешен ден,

Борис Митов

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG