Връзки за достъпност

Извънредни новини

Първото наказателно дело срещу Тръмп влезе в съда. Какъв е залогът


Колаж със снимка на автора Стефан Попов на фона на Доналд Тръмп
Колаж със снимка на автора Стефан Попов на фона на Доналд Тръмп

Никога досега американски президент, действащ или бивш, не е бил съден по наказателен ред. Първият е Доналд Тръмп. Какво ще стане с делата срещу него, ако бъде избран? Може ли сам да се помилва? Анализ на Стефан Попов.

В понеделник, 15 април 2024 г. беше открит първият съдебен процес срещу Доналд Тръмп в Манхатън.

Това е голям успех за разследванията и обвинението, тъй като до този момент стратегията на внушителния екип от адвокати се свеждаше главно до това да отлагат делата. А ако нито едно разследване не бъде доведено до съдебната зала, а Тръмп спечели изборите ноември, вероятността за ефективни наказателни преследвания срещу него намалява значително.

Този момент крие неясноти, но все пак разследванията и делата срещу действащ президент ще бъдат силно затруднени, ако не и преустановени. По тази причина стигналото до съдебната зала дело има критично значение за Тръмп, за кампанията за президент и в крайна сметка за политическата система на САЩ.

Какво ще стане с делата, ако Тръмп спечели изборите?

Срещу Тръмп се водят четири наказателни дела. Отделно от тях Тръмп загуби вече две граждански дела. Наказателните разследвания, разбира се, са политически по-интересни и с възможни фатални последствия в политиката на САЩ.

Дълго се проточва делото по федерално обвинение за незаконно изнасяне на секретна документация и складирането ѝ в имението в Маями Мар-а-Ларго. Най-сериозните обвинения, повдигнати от специалния прокурор Джак Смит, са за опит да бъдат анулирани изборите през 2020 г. и също много бавно се придвижват към съда. Друго дело се води в щата Джорджия и също се протака повече по технически причини и уточняване на детайли.

Много вероятно е и трите съществени дела да не влязат в съда до изборите, а при успех на Тръмп да станат ирелевантни. Засега не е известно точно по какъв начин и с какъв конкретен процедурен ход, но във всеки случай процедура ще бъде изобретена за избран президент.

Стигне ли се до избори, спечелилият придобива автоматично висок имунитет срещу наказателно преследване

Изобщо стигне ли се до избори, спечелилият придобива автоматично висок имунитет срещу наказателно преследване.

Независимо дали е виновен или не, едно наказателно дело ще бъде остър конфликт между основния демократичен акт на изборите и съдебната власт. А политическата система на САЩ не може да си позволи подобен сблъсък. Предвид вероятността делата от по-висок публичен интерес да затихнат, именно делото в Манхатън придобива голямо значение.

Тръмп и Сторми Даниълс

По време на кампанията през 2016 г. един от адвокатите на Тръмп, Майкъл Коен е натоварен с деликатната задача да елиминира възможността тайната връзка на Тръмп през 2006 с порнозвездата Стефани Клифърд, известна с псевдонима Сторми Даниълс, да излезе на бял свят.

С Даниълс е сключен договор, тя приема сумата от 130 000 долара срещу мълчание за отношенията им. Към тази сума се добавят още няколко и тя набъбва до няколко стотин хиляди. По-късно, вече в мандата на Тръмп, Даниълс заговаря публично за сделката. Първата публикация се появява в The Wall Street Journal през 2018 г.

Проблемът на това дело не е прикритата връзка на Тръмп с поредната жена, била тя и известна порнозвезда. Това не е въпрос на наказателно преследване. Проблемът е в начина, по който подкупът е прикрит с подправена документация.

Записано е, че с парите са платени правни услуги от финансите на кампанията за президент, което е престъпление според наказателния кодекс на щат Ню Йорк. А дори и така осчетоводена, сумата не е декларирана пред съответните институции.

Сторми Даниелс срещу Доналд Тръмп. В какво е обвинен бившият президент на САЩ
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

Делото е много объркано, главно поради безброй детайли – кой, кога, на кого е дал, не дал, взел или не, казал, не казал и т.н. Това предвещава дълга поредица от свидетели, голямо множество изслушвания на подробности и кръстосани разпити на повечето от тях. Но предвижданията засега са за успех на обвинението. Защо?

Преди всичко основен свидетел е самият Майкъл Коен, един от най-близките служители и сътрудници на Тръмп, дори вицепрезидент на Тръмп организацията от 2006 до 2018 г. Той обаче е осъден за ред финансови измами на 3 години през 2018 г. и за лъжесвидетелстване.

Екипът на Тръмп ще се опитва да оспори надеждността на този свидетел, след него и други. Те ще се опитат да бламират и заседателите, но филтърът за тях е толкова тежък, че подобна атака е обречена. Както стана и с опитите на екипа му да прехвърли делото в друг район.

Битка на „народа на Ню Йорк“ срещу Тръмп

Второ, няма място в света, където Доналд Тръмп да е толкова непопулярен, дори ненавиждан, колкото в Ню Йорк и конкретно в Манхатън.

Точно там, където е построил най-много сгради, повечето знакови, където е и главната квартира на бизнесите му, където името му е изписано на всяка крачка, повече отколкото всяко друго американско име. И сега се очаква ожесточена битка на „народа на Ню Йорк“ срещу Доналд Тръмп. Обвинението ще се опита също да убеди съдебните заседатели, че този подкуп е само пример за модел на поведение на Тръмп.

Това дело се смяташе за най-незначително от всички. Но то има голямото значение да стигне до съда, където ще се разгърне в бурен спектакъл. Никога досега американски президент, действащ или не, не е бил съден по наказателен ред. Никога досега стигнали до съд обвинения не са засягали водач в кампанията за президент на една от двете партии, месеци преди изборите. И много други „никога досега“.

Дори осъден, Тръмп може да се кандидатира и да бъде избран. Това е нова и неуредена материя. Но едно успешно дело – а има всички основания да се предполага успех на обвинението – ще се отрази на онези, които решават изборите. Това са колебаещите се избиратели в 3 до 5 щата, главно Уисконсин, Мичиган, Пенсилвания, вероятно още Джорджия, по-малко Флорида.

От друга страна самият Тръмп вече се е настроил да извлече максимално от образа на жертва на конспирация. Преди няколко дни той лансира оригиналното хрумване, че случаят му е същият като на Нелсън Мандела, твърдейки, че делото за подкуп на порнозвезда е подобно на 27-те години престой в затвора на южноафриканския борец за права.

Тъй като става дума за престъпление под юрисдикцията на един щат, а не за федерално престъпление, опасността за Тръмп нараства. Дори избран за президент, той не може да упражни властта си и да смекчи присъдата. В частност не може сам себе си да помилва, каквато теория последната година се обсъжда сред юристите.

* Становищата, изказани в рубриката „Мнение“, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.

  • 16x9 Image

    Стефан Попов

    Стефан Попов e доктор по философия и социални науки от New School for Social Research, Ню Йорк и доктор на науките от СУ "Климент Охридски". Професор по философия и социология в НБУ.

Форум

XS
SM
MD
LG