Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Улиците на София не са сигурни, но това не е тема в предизборната кампания


Граждани оставят цветя на пешеходната пътека на ул. "Гурко", където загина 15-годишно момче.
Граждани оставят цветя на пешеходната пътека на ул. "Гурко", където загина 15-годишно момче.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Пробивът на Украйна
  • Ролята на Бабаков
  • Унгарското море

Украйна съобщи, че е пробила първата линия на руската отбрана в Запорожка област. Това означава, че украинските войници са по-близо до град Токмак, ключов по пътя им към Крим или Азовско море. “Ние напредваме”, каза президентът Зеленски.

Русия продължава да атакува с дронове градове. Украинската отбрана съобщи, че е свалила 22 от 25 дрона, изстреляни срещу Одеса. Москва се цели и в пристанищната инфраструктура на река Дунав.

Най-после България даде убежище на руснака Александър Стоцки, който протестира срещу войната. Досега три пъти това му беше отказано, но след граждански натиск и протести Стоцки вече има бежански статут.

Данни от хакнат имейл на санкциониран от ЕС руски политик пак поставиха въпроси за нарушения и тайни договорки с Русия при строежа на "Турски поток". Става дума за Александър Бабаков и неговата роля в България. Той не е потвърдил, че имейлите са негови, но съвпаденията с реални събития са достатъчно много, за да подредим картината. Прочетете я.

Всички влязоха в Партийния дом

Пиян шофьор уби 15-годишно момче в София. Прокуратурата му повдигна обвинение за умишлено убийство. Трагедията е станала на ул. “Гурко”, само на метри от сградата на МВР. Тази вечер в 18 часа граждани организират пред МВР протест “Да СПРЕМ убийствата по пътищата”. Това не е първият подобен случай, но темата не е част от предизборната кампания за кмет.

Президентът Румен Радев продължи да атакува правителството. Той каза, че може да има подобряване на отношенията, ако премиерът Николай Денков се еманципира от “своите ментори, които са в записите”. Денков му отговори, че няма ментори и че проблемът на Радев вероятно е, че и той не му е ментор.

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов първоначално повтори едно от обвиненията на Радев - че убитият Алексей Петров е участвал в разговорите за съставяне на правителство. Ден по-късно се поправи, че Петров само е осигурил “логистиката”, но не е присъствал на срещите.

Народното събрание започна работа, но този път в сградата на бившия Партиен дом. Припомням ви историята на тази сграда - какви спомени и какви тайни пази тя.

Колегите в “Капитал” пишат, че Пловдив тръгва по стъпките на София в стопанисването на съветските паметници. Става дума за статуята на Альоша, но засега едва ли тя ще бъде премахната.

Ако този бюлетин ви е полезен, изпратете и на ваши приятели линк за абонамент.

България по света ще липсва

Български автор за пръв път печели световна литературна награда. Месеци по-късно излиза програма, с която държавата да подкрепи превода на още български книги в чужбина. Парите са малко, а страни извън ЕС на практика не могат да участват. Това е “ужасяващо послание”, казва един от хората, с които разговаря Катерина Василева.

Навършиха се 19 години от щурма на училище в Беслан, Северна Осетия. През 2004 г. група терористи отвлече над 1100 души. В резултат на вземането на заложници и последвалата атака на властите загинаха 334 души, сред които 186 деца. Припомнете си тази история.

Премиерът на Армения Никол Пашинян каза, че политиката на страната да разчита само на Русия за гарантиране на сигурността ѝ е било "стратегическа грешка".

Унгария няма излаз на море. Но има Балатон. Най-голямото езеро в Централна и Източна Европа е притегателен център за туристи, но с времето се превръща в луксозна стока за богати. И за политици. Не пропускайте тази история.

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

Човек на деня

"Американско жиголо”, "Офицер и джентълмен”, един от най-желаните мъже в Холивуд, поддръжник на независимостта на Тибет. Ричард Гиър навърши 74 години и е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG