Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ ще предприемат мерки срещу хунтата в Нигер, закани се Блинкен 


Антъни Блинкен
Антъни Блинкен

САЩ ще предприемат мерки срещу хунтата, която направи преврат в Нигер, за да бъде държана отговорна за безопасността на демократично избрания президент Мохамед Базум, неговия заместник и задържаните членове на правителството. Това заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, цитиран от Ройтерс.

Държавният департамент публикува негово изявление, в което се казва още, че "Съединените щати се присъединяват към Икономическата общност на страните от Западна Африка (EКОВАС) в призива за възстановяване на конституционния ред в Нигер".

Заради свалянето на демократичното управление на Нигер Вашингтон преустанови предоставянето на чуждестранна помощ за африканската страна.

Преди ден регионалният блок на Западна Африка започна активиране на резервни сили към армиите си, които да използва при евентуална намеса в Нигер. Общността декларира, че иска мирно разрешаване на кризата, но не изключва и използване на сила.

"Съединените щати оценяват решимостта на EКОВАС да проучи всички възможности за мирно разрешаване на кризата", казва по този повод Блинкен.

Хунтата, която завзе властта на 26 юли, се противопостави на искането да се оттегли до крайния срок 6 август, поставено от ЕКОВАС, и вместо това затвори въздушното пространство на Нигер и обеща да защитава страната от всякакво чуждестранно нападение, припомня Ройтерс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG