Връзки за достъпност

Извънредни новини

Двама полицаи са уволнени след смъртта на Пламен Пенев, задушен при арест в Стара Загора


Кадър от ареста на Пламен Пенев
Кадър от ареста на Пламен Пенев

Двама младши полицаи в Стара Загора са били уволнени във връзка със смъртта по време на арест на 58-годишния Пламен Пенев. Това съобщи областната дирекция на МВР в града в сряда.

В началото на януари съдебно-медицинската експертиза доказа, че смъртта на Пенев е била предизвикана от задушаване по време на арест. Ден след това бяха отстранени двамата полицаи, за чието уволнение стана ясно в сряда.

На сайта си Областната дирекция на МВР в Стара Загора припомня, че първоначално двамата полицаи са били отстранени заради "установени данни за тежки нарушения на служебната дисциплина". Там пише и че те са били уволнени на 29 януари 2024 г. - месец след смъртта на Пенев.

Починалият Пламен Пенев беше преследван на 30 декември от 9 полицейски коли в Стара Загора след подаден сигнал, че той е заплашвал непълнолетни с нож.

Случаят стана публично известен, след като близки на Пенев изразиха съмнения, че той е бил убит при ареста си. Първоначално МВР отрече това да е вярно и разпространи информация, че той е починал, докато е бил преследван. Впоследствие камери показаха, че полицаи го извеждат жив от колата му.

На 4 януари "Капитал" и "Сега" съобщиха, че съдебно-медицинска експертиза на трима медици в Пловдив е показала, че Пенев е бил задушен от тежестта на притисналите го към земята петима полицаи.

Във връзка със случая на 5 януари министърът на вътрешните работи Калин Стоянов поиска да бъдат отстранени и заместник-директорът на областната дирекция на МВР в Стара Загора, който към онзи момент е замествал директора, както и началникът на охранителната полиция - Илиян Илиев.

Последното се случи, след като регионалният сайт "За истината" разкри, че един от участвалите във фаталния арест полицаи е зет на Илиев, на когото е възложена една от двете вътрешни проверки по случая. И двамата вече са освободени.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Как беше открита статуята на Бог Хермес край Петрич
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00
XS
SM
MD
LG