Връзки за достъпност

Извънредни новини

ПП-ДБ вече няма представители в ръководството на МВР. Прокурорка е назначена в правосъдието


Вътрешният министър Калин Стоянов (на преден план) заедно с уволнените тази седмица зам.-министър Кирил Ценкин, главен секретар на МВР Живко Коцев и зам.-министър Ивелина Дундакова (от ляво надясно зад него).
Вътрешният министър Калин Стоянов (на преден план) заедно с уволнените тази седмица зам.-министър Кирил Ценкин, главен секретар на МВР Живко Коцев и зам.-министър Ивелина Дундакова (от ляво надясно зад него).

Служебният премиер Димитър Главчев уволни и последните хора от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) от ръководството на Министерството на вътрешните работи (МВР). В петък са освободени и двама зам-министри на правосъдието, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Новината идва на фона на поредица уволнения от встъпилия в длъжност във вторник служебен кабинет. Още в първия си ден на власт кабинетът "Главчев" инициира освобождаването на обвиняемата за контрабанда директорка на митниците Петя Банкова и на главния секретар на МВР Живко Коцев, когото президентът Румен Радев светкавично освободи с указ. В четвъртък служебното правителство освободи предсрочно и зам.-председателя на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Петър Петров.

От МВР са освободени зам.-министрите Кирил Ценкин и Ивелина Дундакова. Мястото им заемат Стоян Темелакиев и Тони Тодоров.

Ценкин беше охранител на съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков, когато беше премиер. Наскоро вътрешният министър Калин Стоянов каза, че Петков е искал Ценкин да оглави предизборния щаб в МВР. Дундакова беше предложена от ПП-ДБ по време на преговорите за ротацията да замени Стоянов като вътрешен министър.

Темелакиев беше зам.-министър в МВР до ноември миналата година, когато беше уволнен от кабинета на Николай Денков заради полицейското насилие по време на протеста срещу Българския футболен съюз (БФС). През 2021 г. Темелакиев изпълняваше временно длъжността главен секретар на МВР, след което два пъти заемаше зам.-министерски пост.

Другият новоназначен вътрешен зам-министър Тодоров заема ръководни позиции в системата на МВР от близо 20 години.

В четвъртък Главчев направи промени и в ръководството на Министерството на правосъдието. От постовете си са освободени зам.-министрите Емил Дечев и Юлия Ковачева.

Назначена за зам.-министър е Спаска Кинчева, която от 2019 г. до 2023 г. ръководи отдел "Досъдебен" във Върховната касационна прокуратура. Тя е вторият високопоставен представител на държавното обвинение в правосъдното министерство, след като то беше оглавено от досегашната зам.-главна прокурорка Мария Павлова.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG