Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не може да бъде екстрадиран". Какво пише в последното съдебно решение в ОАЕ за Божков 


Васил Божков в Софийския градски съд в събота.
Васил Божков в Софийския градски съд в събота.

Прокуратурата сама е минирала искането си за екстрадиция на обвиняемия по три дела бизнесмен Васил Божков от Обединените арабски емирства (ОАЕ), като не е предоставила всички документи, необходими според местното законодателство.

Това става ясно от последното влязло в сила съдебно решение, свързано с пребиваването на Божков в Дубай и искането на България, той да бъде върнат принудително в родината му.

Актът е издаден на 27 април 2021 г. от тричленен състав на Федералния апелативен съд на Абу Даби и беше публикуван във Фейсбук от самия бизнесмен във вторник. С документа той опроверга твърденията на прокуратурата, че не се е прибрал доброволно миналия петък, а бил екстрадиран.

Това твърдение на държавното обвинение се базираше на уведомително писмо от Федералната полиция на ОАЕ, получено в София три дни след прибирането на Божков. Писмото обаче не беше придружено от съдебно решение, постановяващо екстрадиция, както изисква законодателството на Емирствата.

Ден по-късно пресцентърът на компанията на Божков “Нове холдинг” разпространи право на отговор, в което посочва, че твърденията на прокуратурата целят “да заблудят българското общество и съд, че г-н Божков не се е прибрал по собствено желание в родината си”.

“Тези лъжи и манипулации са явен натиск върху съда с цел задържането на г-н Божков под постоянен арест.”

От “Нове холдинг” добавят, че от 2020 г. досега българските власти са изпратили общо 18 искания за екстрадиция на бизнесмена от ОАЕ, но така и не са предоставили част от необходимите за това документи - “първоначалното разследване и оригиналната заповед за задържане”.

Това се потвърждава и от решението на Федералния апелативен съд на Абу Даби в края на април 2021 г., което окончателно постановява, че Божков “не може да бъде екстрадиран”.

“При разглеждане на досието за екстрадиция се установява, че издирваното лице в обвинено в извършване на престъпления, наказуеми по закон, обаче изискванията за екстрадиция не са спазени”, приемат съдиите Ахмед Саид Обайд Ал Накби, Уалид Абдулрахман Ал Амари и Уаел Джамил Базиони.

Те посочват още, че приложеното по делото досие “не съдържа никакви съдебни решения или заповеди за задържане, подлежащи на изпълнение срещу издирваното лице, следователно изискванията за екстрадиция не са изпълнени”.

Апелативният съд в Абу Даби отбелязва също, че “нито един съд не е постановил наказателно решение или изпълнение на същото срещу издирваното лице”.

В акта са изброени и пет основни изисквания за документи, които трябва да бъдат налични, за да бъде разгледано и евентуално уважено искане за екстрадиция на чужд гражданин, пребиваващ на територията на ОАЕ:

  • документи, идентифициращи лицето и местоположението му;
  • факти за извършени престъпления и образувани дела;
  • приложимите законови разпоредби в искащата държава;
  • текстовете от закона, които определят евентуалното наказание;
  • разпоредбите, от които става ясно каква е давността по казуса.

“Беше установено, че в искането за екстрадиция липсват някои от основните документи, посочени по-горе, по-специално приложимите към фактите законови разпоредби и законовите разпоредби, които определят давностния срок на надлежно удостовереното наказателно производство”, обобщава арабският съд.

Божков прекара повече от три години в изгнание в Дубай, след като в родината му бяха повдигнати серия обвинения. При завръщането му на летище София беше задържан от полицията, a на следващия ден Софийският градски съд го остави за постоянно в ареста. Предстои заседание на Софийския апелативен съд на 5 септември.

Междувременно Божков беше призован да даде официални показания по твърденията му, че в продължение на години е бил изнудван и е предал 60 млн. лв. в подкупи на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и на бившия му финансов министър Владислав Горанов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG