Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна може скоро да получи "умни бомби" с голям обсег от САЩ


Високоточна ракета с голям обсег GLSDB. Илюстративна снимка
Високоточна ракета с голям обсег GLSDB. Илюстративна снимка

Украйна може да получи от Съединените щати най-новите американски високоточни ракети с голям обсег GLSDB още в сряда. Това пише бизнес изданието Политико, като цитира свои източници. По-късно информацията беше потвърдена от Ройтерс.

Според информацията изпращането на ракетите в Украйна е одобрено след успешните им изпитания на 16 януари над Мексиканския залив във Флорида.

Новината идва на фона на блокираната военната помощ за Украйна от републиканците в Конгреса на САЩ. С помощта на Запада Киев се защитава вече две години след непровокираната инвазия на Русия в Украйна.

GLSDB са прецизно управляеми ракети с обсег на действие 150 километра. Системата се състои от бомба с малък диаметър и ракетен двигател. Тези самонасочващи се ракети с американско-шведски дизайн се изстрелват, включително от установки HIMARS.

Киев ще получи най-новия вариант на този боеприпас, който се изстрелва от земята. Засега американската армия има на въоръжение само въздушна версия на тези ракети.

Според Ройтерс новото оръжие "ще позволи на Украйна да поразява цели на два пъти по-голямо разстояние от ракетите, които в момента изстрелва с доставяните от САЩ системи HIMARS". Това може да принуди Русия да премести оръжейните си складове по-далече от фронтовата линия, смятат събеседниците на агенцията.

Украйна се нуждае от GLSDB, за да допълни ограничената партида ракети ATACMS с обсег на действие до 160 километра, които ѝ бяха предадени на САЩ в началото на есента.

От март 2023 г. насам Министерството на отбраната на Русия е съобщило за прихващане на ракети GLSDB поне четири пъти. Източници на Ройтерс твърдят, че САЩ не са доставяли на Украйна никакви "умни бомби".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG