Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Войната на Путин води до разширяването на НАТО, което пък е “заплаха за Русия”


Владимир Путин
Владимир Путин

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Финландия
  • “Турски поток”
  • Захари Карабашлиев

Съвсем скоро съюзническите държави в НАТО ще станем 31. Президентът и премиерката на Финландия направиха съвместно изявление, че възнамеряват да подадат молба за присъединяване към алианса. Формалното решение за това ще бъде взето в неделя. Очаква се Швеция да направи същото.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че решението на Финландия се разглежда като заплаха за Русия. Говорителят на Путин каза още, че това е причина за „налагане на симетричен отговор“.

„Русия днес е най-директната заплаха за световния ред с варварската си война и притеснителния си пакт с Китай”, каза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Токио.

Украйна съобщи, че е поразила руски транспортен кораб в Черно море. Русия засега не потвърждава. Преди месец украинските сили потопиха крайцера “Москва”.

Може да видите на картата кои райони все още контролира Русия в Източна Украйна. В северната част със синьо са отбелязани териториите около Харков, които украинската армия успя за отвоюва отново.

По следите на военните престъпления

Съветът по човешки права на ООН одобри резолюция, която дава началото на разследване на твърденията за нарушения от страна на руската армия във временно контролираните от нея територии в Украйна.

Няколко световни медии разпространиха следните кадри от охранителна камера: двама украински граждани разговарят с руски войници, след което се отдалечават. Докато вървят, те са застреляни в гръб от представителите на руската армия.

Украйна започна първо дело срещу руски войник, който е обвинен в убийство на цивилен. В съда ще трябва да се яви Вадим Шишимарин заради убийството на 62-годишен цивилен, който е бил ликвидиран докато е карал колелото си в село в региона на град Суми.

Някои руснаци не се примиряват с действията на руската армия. "Срам ме е от вас, внуци"; "Арестувай ме, Русия. Не ме интересува"; "Това не е бъдещето, за което дядо ми се е борил". Това са само част от плакатите, заради които десетки руснаци бяха задържани.

Искате ли да споделите с нас вашето мнение? Пишете ни на svobodnaevropa@rferl.org.

Проверка на “Турски поток”

Премиерът Кирил Петков разпореди проверка на построения от правителството на Бойко Борисов “Турски поток”, който пренася руски газ от Турция през България към Сърбия и Унгария. Този тип проекти се използват като “инструмент за външната политика” от Путин, каза Петков. Припомням ви анализа на Елица Симеонова, която описа как България помогна на Путин срещу Украйна с тази тръба.

Ню Йорк таймс публикува статия за България. "Щом най-зависимата от Русия държава, която е и с най-ниско БВП в ЕС на глава от населението, може да се изправи срещу Путин – значи всеки може", казва пред изданието Петков.

Може да сте пропуснали кадрите от поредния опит на активисти на “Възраждане” да свалят украинското знаме от сградата на Столичната община. Намерете още 2 минути днес за това видео.

Колегите в “Офнюз” разказват интересна история от Шумен - как на организиран от общината концерт зрителите са били изненадани от танцуващи деца в моряшки униформи на фона на песен на Олег Газманов. Той е отявлен привърженик на Путин и неговата война в Украйна.

В България се намират 104 235 души, избягали от войната. От тях почти всички - 102 522 души, са получили временна закрила. “Няма друга европейска държава, в която в момента да има толкова много хора получили този тип закрила”, каза председателката на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева.

Ако този бюлетин ви помага да сте информирани, помогнете и вие на други хора - изпратете им този линк, за да се абонират.

Човек на деня

Роден е във Варна, свири на китара. В края на 90-те заминава за САЩ със семейството си. Първият му роман „18% сиво“ излиза през 2008 г. През 2014-а се връща в България и става главен редактор на издателство "Сиела". Междувременно не спира да пише. Той е Захари Карабашлиев, а сега романът му "Опашката" получи две големи награди. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG