Връзки за достъпност

Извънредни новини

Заподозреният за заплахите срещу съдия Цариградска е настанен в психиатрия


Илюстративна снимка
Илюстративна снимка

Заподозреният за изпращане на заплахи срещу съдия Владислава Цариградска и други публични личности Илко Захариев, стана известен с прозвището Червения пират, е настанен на задължително лечение в психиатрията в Бургас. Това е решил Софийският районен съд по искане на прокуратурата, съобщиха от държавното обвинение.

Това става, след като съдът окончателно освободи Захариев от ареста заради психичното му състояние и липсата на достатъчно доказателства срещу него. На този фон асоциацията "Европейски магистрати за демокрация и свободи" (МЕДЕЛ) остро се възмути от бездействието на българските разследващи по отношение на заплахите срещу съдии в България.

Тройна съдебно-психиатрична експертиза на Захариев е показала, че той страда от психическо заболяване, "което дава основание съдът да го настани на задължително лечение, стационарна форма", съобщиха от Софийската районна прокуратура в четвъртък.

Захариев беше задържан в края на февруари, след като преди това публично беше посочен от директора на Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) Явор Серафимов като автор на зачестилите заплахи срещу Цариградска. Самата тя оспори тази версия и предположи, че той е изпълнявал нечия поръчка.

Съдия Цариградска и колегата ѝ Цветко Лазаров още през 2020 г. разказаха пред Висшия съдебен съвет (ВСС), че предполагаемата престъпна група на убития в края на януари Мартин Божанов - Нотариуса ги е заплашвала. Тогава прокуратурата не реагира, а разследване срещу Божанов започна едва в края на април 2023 г.

След смъртта му станаха известни и факти, свързващи неговата предполагаема престъпна дейност с тази на друг заподозрян като брокер на влияние в съдебната власт - издирваният от миналия май бивш следовател Петьо Петров - Еврото. Прокуратурата се активизира срещу него в края на май 2023 г., три години след публичните разкрития за престъпната му схема на влияние в прокуратурата.

Междувременно заплахите срещу съдия Цариградска зачестиха, насочвайки се срещу семейството ѝ, включително и със закани за убийство. Преди Захариев да бъде задържан, тя публично заяви, че е била предупредена "да се кротне" от директора на пресцентъра на прокуратурата Веселин Иванов. Той отрече да я е заплашвал. Не е известно дали разследващите са изследвали версията, че той може да има общо със заплахите срещу Цариградска.

След смъртта на Нотариуса тя даде серия от интервюта, беше разпитвана от разследващите и беше изслушана от временните комисии, сформирани в парламента и ВСС, за да проучат влиянието на Божанов в съдебната система.

Съдия Цариградска е човекът, който твърди, че чрез своя близка още през 2020 г. е била предупредена да внимава с Нотариуса, защото той е "много близък с Иван Гешев и [Делян] Пеевски". Софийската градска прокуратура, която води делото за групата на Божанов, обаче категорично отказа да разпита Пеевски.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG