Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Похват в съветските държави". Съдия Цариградска оспори версията, че е заплашвана от скитник


Владислава Цариградска говори пред Временната комисия за проверка на фактите, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов.
Владислава Цариградска говори пред Временната комисия за проверка на фактите, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов.

Съдия Владислава Цариградска, направила разкрития около убийството на Мартин Божанов - Нотариуса, определи като "неубедително" твърдението на шефа на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), че е била заплашвана от скитник.

Според нея дори той да е прекият извършител, това не означава, че не е изпълнил чуждо поръчение.

Реакцията ѝ идва, след като във вторник главен комисар Явор Серафимов каза, че е установено, че тя е била заплашвана от психически неуравновесен мъж "със скитнически начин на живот", известен с прозвището "Червения пират".

Думите му дойдоха на фона на разследването на убийството на Божанов, който беше застрелян на 31 януари в София. След него стана ясно, че той е бил разследван за корупционна схема със съдии и за натиск срещу различни магистрати. Тогава Цариградска съобщи, че приживе е била заплашвана от Нотариуса, а след разкритията ѝ през последните седмици заплахите срещу нея зачестиха.

След думите на шефа на ГДБОП тя коментира, че изнесената от него информация е неубедителна. Според нея "приписването на престъпления от голям обществен интерес на хора с психични разстройства е стар похват в съветските и постъветски държави".

Освен това по думите на Цариградска от изявлението изглежда, че заподозреният „Червен пират“ все още не е установен, задържан и разпитан. От това следва, че дори действително този човек да е фактическият изпращач на заплашителни съобщения, това не означава, че не става дума за "усложнена съучастническа престъпна дейност", добави тя в публикация във Фейсбук.

"Очевидно "Червеният пират" е познат на МВР като системен извършител, всяващ смут и паника, но спрямо него не са били предприети адекватни действия. Няма отговор на въпроса дали това заподозряно лице не е изпълнило чуждо поръчение", написа Цариградска.

Тя допълни, че няма никаква информация дали се проверява първото предупреждение към нея, свързано с публичните ѝ разкрития за "мафиотското контролиране на магистрати".

Цариградска даде за пример съобщението да се "кротне", за което ѝ е било предадено, че идва от името на Веселин Иванов – шеф на Дирекция „Публична комуникация“ на и. ф. главен прокурор. Говорителят на Борислав Сарафов отрече това.

Цариградска и съдия Цветко Лазаров от Софийския апелативен съд казаха пред Висшия съдебен съвет още през 2020 г., че са били заплашвани от Нотариуса във връзка с разглеждани от тях дела. По това време Цариградска стана мишена на клеветническа кампания от таблоидни сайтове.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG