Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Смразяващ ефект". Магистратите в Европа се възмутиха от бездействието по заплахите срещу съдии в България


Съдия Владислава Цариградска е сред съдиите, срещу които предполагаемата престъпна група на убития Мартин Божанов - Нотариуса е отправяла заплахи.
Съдия Владислава Цариградска е сред съдиите, срещу които предполагаемата престъпна група на убития Мартин Божанов - Нотариуса е отправяла заплахи.

Заплахите и упражняването на натиск върху съдии създават риск за независимостта на цялата съдебна система и държавните органи са длъжни да реагират незабавно, за да осигурят върховенството на закона. Бездействието им причинява "смразяващ ефект" и "атмосфера на недоверие, която обезсърчава съдиите".

Това се казва в отворено писмо на асоциацията "Европейски магистрати за демокрация и свободи" (МЕДЕЛ) до еврокомисаря по правосъдие Дидие Рейндерс и до комисаря по правата на човека в Съвета на Европа Дуня Миятович по повод ситуацията в България.

Позицията на европейските магистрати става факт на фона на серията разкрития за влиянието на Мартин Божанов - Нотариуса в съдебната система, последвала убийството му на 31 януари. За натиска, който той и групата му са упражнявали над съдии се знае публично поне от 2020 г., когато за това свидетелстват пред Висшия съдебен съвет (ВСС) съдия Владислава Цариградска и колегата ѝ Цветко Лазаров.

Тогава обаче прокуратурата не реагира, а разследване срещу Божанов започва едва в края на април 2023 г. След смъртта му станаха известни и факти, свързващи неговата предполагаема престъпна дейност с тази на друг заподозрян като брокер на влияние в съдебната власт - издирваният от миналия май бивш следовател Петьо Петров - Еврото. Прокуратурата се активизира срещу него в края на май 2023 г., три години след публичните разкрития за престъпната му схема на влияние в прокуратурата.

"Бездействието на държавните органи по отношение на заплахите и нападенията срещу отделни съдии добавя допълнителен риск от подкопаване на независимостта на съдебната власт като цяло, причинявайки смразяващ ефект и създавайки атмосфера на недоверие, която обезсърчава съдиите да упражняват свободно правата си и да изпълняват професионалните си задължения", пишат от МЕДЕЛ до Рейндерс и Миятович.

Асоциацията на европейските магистрати припомня, че независимостта на съдиите е гарантирана само когато те правораздават " безпристрастно, без никакви ограничения, неправомерни влияния, натиск, заплахи или намеса, преки или косвени".

"Във всеки контекст, когато тези условия не са гарантирани, наложително и конкретно задължение на държавните институции е да реагират незабавно и да защитават съдиите по отношение както на тяхната физическа цялост, така и на публичния им имидж", подчертава се в отвореното писмо.

От МЕДЕЛ добавят, че "защитата на съдиите означава защита на върховенството на закона и предпоставки за справедливи и безпристрастни решения". Затова настояват пред Европейската комисия и Съвета на Европа за следните действия:

  • "да се обърне пълно и задълбочено внимание на конкретната ситуация на съдия Владислава Цариградска, която е изправена пред сериозен натиск и заплахи за това, че действа независимо, за това, че открито заклеймява атаките срещу независимостта на съдебната власт и смело се бори за върховенството на закона;
  • да вземат предвид всички горепосочени факти и спешно да поискат от българските власти допълнителна информация и разяснения по засегнатите въпроси;
  • да проучат ситуацията в България и да предприемат необходимите стъпки, за да осигурят наличието на независима съдебна система, освободена от каквото и да е неправомерно влияние и от какъвто и да е "смразяващ ефект" върху тяхната професионална автономия или свобода на изразяване, както и ефективно прилагане на реформите, насочени към всички недостатъци, свързани с върховенството на закона в страната".

След смъртта на Божанов заплахите срещу съдия Цариградска зачестиха, като бяха насочени включително и срещу живота на нейните съпруг и деца.

Лично шефът на Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) Явор Серафимов съобщи, че зад тях стои психически неуравновесен мъж с прозвището Червения пират. Цариградска оспори тази версия и предположи, че той е изпълнявал нечия поръчка.

Впоследствие полицията задържа Илко Захариев, но той беше освободен от ареста с определение на съда, тъй като доказателствата срещу него не са достатъчно, а и съществува вероятност психическото му състояние да не позволява той да носи наказателна отговорност.

Според потърпевшата Цариградска пък "дори действително този "психически неуравновесен" човек "със скитнически начин на живот" да е фактическият изпращач на електронните съобщения, това не означава, че не се касае за усложнена съучастническа престъпна дейност".

Въпреки че Цариградска посочи като автор на заплаха срещу нея лично директора на пресцентъра на прокуратурата Веселин Иванов, досега МВР и прокуратурата не са установили други заподозрени, освен Захариев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG