Радев, Ердоган и 1 милион на ден. Какво не е наред с газовия договор с "Боташ"

Бившият служебен премиер Гълъб Донев, президентът Румен Радев и бившият служебен енергиен министър Росен Христов по време на служебния кабинет през лятото на 2022 г. По време на това служебно управление беше подписан договорът с турската "Боташ".

България плаща близо 500 000 долара на ден за достъп до втечнен газ от Турция, но не го използва. Договорът е за 13 г. без клауза за предоговаряне. Парите се дължат и без доставки. Дори да ги има, газът може да се окаже руски. Споразумението е в прокуратурата, разследва го и ЕК. Какво още знаем?

Държавният газов доставчик "Булгаргаз" плаща по близо половин млн. долара на ден на турската държавна енергийна компания "Боташ" за капацитет за разтоварване и доставка на втечнен газ. Това е така от началото на 2024 г. и ще продължи в следващите 13 години. "Булгаргаз" засега обаче на практика не потребява услугата, за която плаща. Освен това компанията е задължена да резервира за "Боташ" входящ дневен капацитет и достъп до газопреносната мрежа на България. Резултатът е загуба на много пари и пазарен дял на "Булгаргаз".

Това са три от най-важните открития за споразумението, подписано между българското и турското енергийно дружество в началото на 2023 г. То беше договорено на междудържавно ниво от президента Румен Радев и назначеното от него служебно правителство на Гълъб Донев.

Скоро след това у експерти и политици се появиха подозрения, че договорът е неизгоден за България, а от него може да се възползва и Русия. Документът стана обект на проверка на специално сформирана парламентарна комисия. Нейни са и заключенията за ефекта досега, а в крайна сметка парламентът реши да предаде доклада ѝ на прокуратурата и Държавната агенция "Национална сигурност (ДАНС).

Европейската комисия още през 2023 г. започна проверка за нарушение на европейските правила за конкуренцията. Тя продължава.

Вижте също Може ли договорът с Турция да отвори "задна врата" за руския газ към България

Договорилите споразумението го наричаха "историческо" още при подписването му. За неизгодно го обявиха "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ".

Двама високопоставени политици защитиха договора, въпреки разкритията на комисията. Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в събота каза, че "към днешна дата той е неизгоден, но когато дойде забраната за руски газ в Европа, той ще стане изгоден". Президентът Румен Радев преди това каза, че "това е част от диверсификацията на България". И двамата обвиниха ПП-ДБ, че последното редовно правителство, в което всъщност и ГЕРБ участваше, не се е възползвало от договора.

На този фон от ГЕРБ се опитаха да предотвратят внасянето на доклада на временната комисия в Народното събрание, но в крайна сметка той беше приет в петък.

Замесените държавни дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" досега не реагират публично.

"Това е политически проект на най-високо политическо равнище: ангажирано е правителството, което е президентско, ангажиран е лично президентът, но не само", каза за Свободна Европа бившият български посланик в Москва и специалист по енергийни въпроси Илиян Василев. По думите му става въпрос за "корупция на гранд ниво", а по дадения доклад в прокуратурата "със сигурност няма да има движение", а само ще се затвори информацията.

Свободна Европа събра всичко най-важно за договора с "Боташ" и какво и колко ще струва той на страната.

За какво е този договор

Договорът между "Боташ" и "Булгаргаз" е подписан в началото на 2023 г. и съдържа тристранно споразумение между двата газови доставчика и българското газопреносна дружество "Булгартрансгаз". Споразумението е за срок от 13 години, като всеки ден България плаща на Турция по близо половин милион долара.

Таксата е фиксирана и е за достъп до терминалите за втечнен газ в Турция и за пренос на газ по инфраструктурата на турския оператор за 1,85 млрд. куб. м годишно втечнен газ. "Булгаргаз" се задължава да продава купения втечнен газ на "Боташ" и да купи газ от турското дружество, което то да доставя до българската граница в договорения размер. Плащанията за 53,200 MWh на ден и са дължими без значение доставя ли се газ.

"Булгаргаз" има и задължение да резервира от "Булгартрансгаз" капацитет за достъп на "Боташ" до българската газопреносна система. Това на практика значи, че турското енергийно дружество може да продава газ на крайни клиенти в България. Така се свива пазарният дял на "Булгаргаз". Това са част от констатациите на парламентарния доклад за договора.

Самият договор е "търговска тайна", но беше публикуван от групата Bg Elves, която разкри и изчезната пътна карта и други документи за "Турски поток" през България.

Договорът не предвижда опция за предоговаряне, а при прекратяването му "Булгаргаз" ще дължи предвидените плащания за целия му период от 13 години.

Вижте също Как корупцията и влиянието на Русия продължават да дърпат България назад

Колко ни струва

От договора не става ясно как са формирани цените, по които "Булгаргаз" праща на "Боташ" за газов капацитет. Ясно е обаче, че те са близо двойно по-скъпи от тези за разтоварване на втечнен газ на терминалите в Гърция, става ясно от парламентарния доклад.

Изчисленията показват, че България ще даде на Турция 13,8 млрд. лв. за 13 години.

Според изчисленията на база договорените пари дотук "Булгаргаз" е платила около 224 млн. долара на "Боташ". Дневния разход е близо 500 000 долара на ден.

А идва ли газ

Газ идва, но в далеч по-малък обем от този, за който България плаща. Фиксираната такса е за внос по инфраструктурата на турския оператор на 1,85 млрд. куб. м годишно втечнен газ. В договора пише, че България може да разтоварва 14 танкера годишно. Според доклада в парламента обаче това са 1,3 млрд. куб. м на година, но се държи такса за целия обем.

България е внесла едва близо 240 млн. куб. м втечнен газ.

За година и три месеца, откакто е в сила споразумението с турската страна, България е внесла едва близо 240 млн. куб. м втечнен газ. Това се равнява на един танкер и половина.

Освен това България внася по 1 млрд. куб. м газ от Гърция и Азербайджан. Т.е. общо, според трите договора - 3,85 млрд. куб. м. Потреблението на газ в страната е около 2,6 - 2,8 млрд. куб. м годишно.

До какво води това

Тъй като договорът позволява на "Боташ" да използва българската газопреносна мрежа на "Булгартрансгаз", това вече е довело до загуба на 27% пазарен дял в България за "Булгаргаз" за 2023 г., констатира докладът на парламентарната комисия, пратен в прокуратурата и ДАНС.

За деветмесечието на миналата година "Булгаргаз" губи на 80 млн. лв., пише "Капитал". По-нови данни за финансовото състояние на държавната компания засега няма.

Според парламентарната проверка в последните 2 години "Булгаргаз" по съществуващи договори има излишъци на газ в големи размери, които най-често продава под себестойност и по този начин се превръща в основен доставчик на евтин газ на борсите в България и Гърция. В резултат крайни клиенти на "Булгаргаз" предпочитат да купуват от борсата, а не по договорите си с дружеството, където цената е по-висока.

Самото дружество казва, че продажбите под себестойност целят да минимализират щетите от платения вече газ към доставчики, като в противен случай общата загуба на "Булгаргаз" би била приблизително 387,8 млн. лв.

Вижте също "Пътна карта" в хакнат мейл. Има ли още потвърждения, че "Турски поток" в България е руски

Кой подписа договора

Документът е подписан в първия работен дена на 2023 г. - 3 януари, от директорите на "Булгаргаз" Деница Златева и на "Боташ" Бюрхан Йозджан в присъствието на служебния енергиен министър Росен Христов и турския министър на енергетиката Фатих Дьонмез. Това съобщи тогава правителствената пресслужба. Всичко това се предшества от разговори между президента Румен Радев и турския му колега Реджеп Ердоган на най-високо държавно ниво.

В изтеклото наскоро споразумение обаче, изпратено от "Боташ" до вече сменената Златева, до тогавашния член на борда Веселин Синабов, както и до тогавашния ръководител на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов, стои подписът на Христов. По-късно стана ясно, че отделно споразумение е подписал и Малинов - активен участник в разговорите с "Боташ".

В сегашното служебно правителство Малинов е назначен за служебен министър на енергетиката. Златева беше уволнена, а мястото ѝ зае Синабов.

Договорът е подписан без знанието на Българския енергиен холдинг (БЕХ), който е собственик на "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз", и е бил съгласуван само от 9 министерства, става известно от доклада на временната комисия. Сред тях не е Министерството на финансите. Когато кабинетът "Донев", назначен от Румен Радев, одобрява договора, самият той не е предоставен на министрите, става ясно още от парламентарната проверка.

По думите на Илиян Василев договорът е невъзможен без ключовата роля на Владимир Малинов като шеф на газопреносната мрежа "Булгартрансгаз".

"Защото подписът на Малинов под тристранния протокол отваря интереса на "Боташ" изобщо към договор с "Булгаргаз", казва Василев.

Малинов вече е служебен министър, но пък парламентът го задължи сега да търси вариант за предоговаряне на клаузи.

Според експерта са защитени интересите на Русия и Турция, но не и на България - нито като потребител, нито като транзитьор на газ.

"Всъщност този договор е продължение, прелюдия към следващия етап от развитието на проекта "Турски поток", казва Василев. И добавя, че това е новият етап от заобикалянето на Украйна като газово трасе.

Така ще се пренасочи "единственият останал руски газ, който се транзитира през Украйна - през Турция", за да се снабдяват с него Словакия, Австрия и Унгария.

България има интерес потребителите на газ да го получават евтино, но нито "Турски поток", нито договорът с "Боташ" водят до това, казва Василев.

"Регулираната ни цена, която КЕВР одобрява, е по-висока от пазарната. Това не е защита, а антизащита - това е вземане на пари", казва той.

Наднича ли Русия

Още когато се подписа договорът, имаше съмнения, че той може да доведе до внос на руски газ в България и транзитирането му, но "маскиран" като турски. Причината е, че според турското законодателство газът, който "Боташ" предоставя, става турски, без значение какъв е произходът му. Турция е сред най-големите клиенти на руската "Газпром".

Договорката е руски газ да излиза в Турция и да излиза оттам като турски - през връзката с България
Илиян Василев

Според Илиян Василев без достъп до транзитната система на България, скрепена чрез договора с "Боташ", нищо от договорките между Русия и Турция не може да се осъществи. Договорката е руски газ да излиза в Турция и да излиза оттам като турски - през връзката с България - пункт Странджа-Малкочлар, който е част от Трансбалканския газопровод.

А България, вместо "да извади изгодна сделка, предлага транзитната си система на най-ниските възможни цени в Европа".

"Тоест България субсидира Путин и войната му", казва Василев.

По думите му дори разследването на договора от ЕК да открие, че той не съответства на регламентите и да препоръча неговото прекратяване, тя само може да глоби България. А "Боташ" нищо няма да загуби.

"Така че България веднъж губи, ако прекрати договора и втори път - от потенциално наказание на ЕК" казва Василев. И добавя, че това е "грандиозен провал на преценка на действие".

По думите му толкова голям ущърб за България за толкова кратко време не е имало. Щети е нанесъл и "Турски поток", и проектът за АЕЦ "Белене", но в продължение на много години.

Вижте също "Партизанска тактика". Има ли опит да се прикрие проверката на газовия договор с турската "Боташ"