Първото наказателно дело срещу Тръмп влезе в съда. Какъв е залогът

Колаж със снимка на автора Стефан Попов на фона на Доналд Тръмп

Никога досега американски президент, действащ или бивш, не е бил съден по наказателен ред. Първият е Доналд Тръмп. Какво ще стане с делата срещу него, ако бъде избран? Може ли сам да се помилва? Анализ на Стефан Попов.

В понеделник, 15 април 2024 г. беше открит първият съдебен процес срещу Доналд Тръмп в Манхатън.

Това е голям успех за разследванията и обвинението, тъй като до този момент стратегията на внушителния екип от адвокати се свеждаше главно до това да отлагат делата. А ако нито едно разследване не бъде доведено до съдебната зала, а Тръмп спечели изборите ноември, вероятността за ефективни наказателни преследвания срещу него намалява значително.

Този момент крие неясноти, но все пак разследванията и делата срещу действащ президент ще бъдат силно затруднени, ако не и преустановени. По тази причина стигналото до съдебната зала дело има критично значение за Тръмп, за кампанията за президент и в крайна сметка за политическата система на САЩ.

Вижте също Мълчанието на порноактрисата. Какво следва за Тръмп след началото на първия наказателен процес срещу него

Какво ще стане с делата, ако Тръмп спечели изборите?

Срещу Тръмп се водят четири наказателни дела. Отделно от тях Тръмп загуби вече две граждански дела. Наказателните разследвания, разбира се, са политически по-интересни и с възможни фатални последствия в политиката на САЩ.

Дълго се проточва делото по федерално обвинение за незаконно изнасяне на секретна документация и складирането ѝ в имението в Маями Мар-а-Ларго. Най-сериозните обвинения, повдигнати от специалния прокурор Джак Смит, са за опит да бъдат анулирани изборите през 2020 г. и също много бавно се придвижват към съда. Друго дело се води в щата Джорджия и също се протака повече по технически причини и уточняване на детайли.

Много вероятно е и трите съществени дела да не влязат в съда до изборите, а при успех на Тръмп да станат ирелевантни. Засега не е известно точно по какъв начин и с какъв конкретен процедурен ход, но във всеки случай процедура ще бъде изобретена за избран президент.

Вижте също Тръмп няма да получи президентски имунитет. Какво означава това за участието му в изборите
Стигне ли се до избори, спечелилият придобива автоматично висок имунитет срещу наказателно преследване

Изобщо стигне ли се до избори, спечелилият придобива автоматично висок имунитет срещу наказателно преследване.

Независимо дали е виновен или не, едно наказателно дело ще бъде остър конфликт между основния демократичен акт на изборите и съдебната власт. А политическата система на САЩ не може да си позволи подобен сблъсък. Предвид вероятността делата от по-висок публичен интерес да затихнат, именно делото в Манхатън придобива голямо значение.

Тръмп и Сторми Даниълс

По време на кампанията през 2016 г. един от адвокатите на Тръмп, Майкъл Коен е натоварен с деликатната задача да елиминира възможността тайната връзка на Тръмп през 2006 с порнозвездата Стефани Клифърд, известна с псевдонима Сторми Даниълс, да излезе на бял свят.

С Даниълс е сключен договор, тя приема сумата от 130 000 долара срещу мълчание за отношенията им. Към тази сума се добавят още няколко и тя набъбва до няколко стотин хиляди. По-късно, вече в мандата на Тръмп, Даниълс заговаря публично за сделката. Първата публикация се появява в The Wall Street Journal през 2018 г.

Проблемът на това дело не е прикритата връзка на Тръмп с поредната жена, била тя и известна порнозвезда. Това не е въпрос на наказателно преследване. Проблемът е в начина, по който подкупът е прикрит с подправена документация.

Записано е, че с парите са платени правни услуги от финансите на кампанията за президент, което е престъпление според наказателния кодекс на щат Ню Йорк. А дори и така осчетоводена, сумата не е декларирана пред съответните институции.

Your browser doesn’t support HTML5

Сторми Даниелс срещу Доналд Тръмп. В какво е обвинен бившият президент на САЩ

Делото е много объркано, главно поради безброй детайли – кой, кога, на кого е дал, не дал, взел или не, казал, не казал и т.н. Това предвещава дълга поредица от свидетели, голямо множество изслушвания на подробности и кръстосани разпити на повечето от тях. Но предвижданията засега са за успех на обвинението. Защо?

Преди всичко основен свидетел е самият Майкъл Коен, един от най-близките служители и сътрудници на Тръмп, дори вицепрезидент на Тръмп организацията от 2006 до 2018 г. Той обаче е осъден за ред финансови измами на 3 години през 2018 г. и за лъжесвидетелстване.

Екипът на Тръмп ще се опитва да оспори надеждността на този свидетел, след него и други. Те ще се опитат да бламират и заседателите, но филтърът за тях е толкова тежък, че подобна атака е обречена. Както стана и с опитите на екипа му да прехвърли делото в друг район.

Битка на „народа на Ню Йорк“ срещу Тръмп

Второ, няма място в света, където Доналд Тръмп да е толкова непопулярен, дори ненавиждан, колкото в Ню Йорк и конкретно в Манхатън.

Точно там, където е построил най-много сгради, повечето знакови, където е и главната квартира на бизнесите му, където името му е изписано на всяка крачка, повече отколкото всяко друго американско име. И сега се очаква ожесточена битка на „народа на Ню Йорк“ срещу Доналд Тръмп. Обвинението ще се опита също да убеди съдебните заседатели, че този подкуп е само пример за модел на поведение на Тръмп.

Вижте също "Всички са равни пред закона". Какво чу Доналд Тръмп в съдебната зала

Това дело се смяташе за най-незначително от всички. Но то има голямото значение да стигне до съда, където ще се разгърне в бурен спектакъл. Никога досега американски президент, действащ или не, не е бил съден по наказателен ред. Никога досега стигнали до съд обвинения не са засягали водач в кампанията за президент на една от двете партии, месеци преди изборите. И много други „никога досега“.

Дори осъден, Тръмп може да се кандидатира и да бъде избран. Това е нова и неуредена материя. Но едно успешно дело – а има всички основания да се предполага успех на обвинението – ще се отрази на онези, които решават изборите. Това са колебаещите се избиратели в 3 до 5 щата, главно Уисконсин, Мичиган, Пенсилвания, вероятно още Джорджия, по-малко Флорида.

От друга страна самият Тръмп вече се е настроил да извлече максимално от образа на жертва на конспирация. Преди няколко дни той лансира оригиналното хрумване, че случаят му е същият като на Нелсън Мандела, твърдейки, че делото за подкуп на порнозвезда е подобно на 27-те години престой в затвора на южноафриканския борец за права.

Тъй като става дума за престъпление под юрисдикцията на един щат, а не за федерално престъпление, опасността за Тръмп нараства. Дори избран за президент, той не може да упражни властта си и да смекчи присъдата. В частност не може сам себе си да помилва, каквато теория последната година се обсъжда сред юристите.

* Становищата, изказани в рубриката „Мнение“, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.

Вижте също "Най-големият риск за 2024". Какво иска да прави Тръмп, ако отново стане президент