Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Най-важна му е прокуратурата". Каква е играта на Бойко Борисов


Иван Бакалов
Иван Бакалов

Мрежа за натиск, изнудване и корупция в съдебната система, ескалиране на политическата нестабилност и създаване на усещане за хаос. Кой има интерес от това? Генка Шикерова разговаря в Студио България с журналиста Иван Бакалов.

Отношенията между партньорите в управлението на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП–ДБ) и ГЕРБ–СДС навлязоха в най-острата си фаза. Това се случи девет месеца след избора на съвместното им правителство, когато, според предварителната договорка, трябваше да се направи т. нар. ротация на премиера и председателя на парламента.

Във вторник номинираната за премиер от ГЕРБ Мария Габриел върна на президента Румен Радев изпълнен проучвателен мандат за съставяне на правителство. Президентът издаде указ, с който предлага на Народното събрание да я избере за премиер, а от коалицията ПП–ДБ казаха, че ГЕРБ не е съгласувала с нея нито състава на кабинета, нито споразумението за съвместно управление. Последва и отговор от Бойко Борисов, който поиска извинение, за да продължат преговорите.

По време на преговорите управляващите не говореха пред медиите. Мълчанието беше нарушено в неделя вечерта. Тогава Мария Габриел постави ултиматум за незабавно съгласие с ГЕРБ, а от ПП–ДБ казаха, че отказват да приемат предложенията за министри.

В Студио България на Свободна Европа разговаряхме с журналиста Иван Бакалов за това каква е стратегията на Борисов и партията му на фона на цялата тази хронология от събития.

Най-важното от интервюто

  • "Основната грижа на Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ, е да не бъде вкаран в затвора. Той има за какво да го разследват и да го изправят пред съда."
  • "Изгодно е за Борисов да има избори, защото се отлагат във времето избори за регулатори, отлага се [изборът на] Висш съдебен съвет и [Борисов] продължава да дърпа конците."
  • "На него не му пука. Излизат документи, че "Турски поток" е построен под диктовка на Москва, с точно определени параметри и срокове. Борисов вика: "Това са глупости. Аз се гордея."
  • "[Борисов] отслаби позиции и има промяна в България през последните години и нещо живна. Забелязва се оживление, защото хватката, която беше желязна и всеобхватна, видя се на местните избори, че в някой градове отслабна."
  • "Сега основната му грижа е това – какво може да задържи. Най-важна му е прокуратурата. Той ще даде всички министри на ПП-ДБ само да му оставят прокуратурата."

"Основната грижа"

Според Иван Бакалов за Борисов е изгодно да има предсрочни парламентарни избори. Причината е, че по този начин "се отлагат във времето избори за регулатори, отлага се [изборът на ] Висш съдебен съвет (ВСС) и той продължава да дърпа конците".

Бакалов каза, че "основната грижа на Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ, е да не бъде вкаран в затвора".

"Той има за какво да го разследват и да го изправят пред съда. Досега той владееше прокуратурата", смята главният редактор на онлайн изданието "Е-вестник".

Бакалов припомни в подкрепа на тезата си реплики от два записа, които станаха известни. Едната е "ти си го избра", а другата - "Банкята".

Първата е произнесена през 2013 г. от бившия градски прокурор Николай Кокинов към Борисов по повод избора на Сотир Цацаров за главен прокурор.

Втората е от запис, разпространен от бившия главен прокурор Иван Гешев от негов разговор с члена на ВСС Йордан Стоев. В записа се споменават имената на Борисов, президента Румен Радев, представляващия ВСС Боян Магдалинчев и други членове на съвета.

"[Борисов] е човекът, който контролира прокуратурата. [...] Най-важна му е прокуратурата. Той ще даде всички министри на ПП-ДБ само да му оставят прокуратурата", каза Бакалов.

Кръгът около Нотариуса

Убийството на Мартин Божанов – Нотариуса провокира изнасянето на данни за престъпни мрежи на влияние в съдебната системата. Те са действали от години.

Иван Бакалов разказа за случай преди 10 години, когато хора, свързани с Нотариуса, решават дело за 9 млн. лв. То е свързано с иск срещу банка, спечелен на първа инстанция. По време на обжалването на втора инстанция в залата влиза адвокат Калин Чанков, "който е от котилото на Нотариуса".

"Адвокат Калин Чанков веднага внася документи, че фирмата се отказва от иска, от тези 9 млн. лв., спечелени на първа инстанция", каза Бакалов.

Съдията приема твърденията на Чанков и така делото приключва. Според Бакалов "това е схема очевидно". Самият журналист публично е разказвал за получена тогава вербална заплаха от Чанков.

Чанков и адвокат Велимир Атанасов са посочени в официален сигнал на съдия Владислава Цариградска като част от престъпната група на Нотариуса, заплашвала и нея.

След убийството на Мартин Божанов депутатите създадоха временна парламентарна комисия, която да разследва дейността му. Специалнма комисия беше сформирана и във ВСС. Божанов беше застрелян на 31 януари в София. Приживе той беше разследван за натиск върху магистрати, имотни измами и пране на пари.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG