Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бъркотията подредена: какво следва от скарването на ГЕРБ с ПП-ДБ


Колаж на Бойко Борисов, Мария Габриел, Делян Пеевски, Николай Денков и Кирил Петков.
Колаж на Бойко Борисов, Мария Габриел, Делян Пеевски, Николай Денков и Кирил Петков.

Със седмици мълчаха, а после няколко дни не млъкнаха. Такъв беше подходът на ПП-ДБ и ГЕРБ към преговорите им за ново правителство. Ето резултата: много шум в системата и пълно объркване на публиката. Тук подреждаме бъркотията.

Преговорите свършиха, участниците се скараха, залогът е голям, моментът е критичен. Уж звучи ясно, но кашата е пълна и повечето хора, както и аз, започнахме да се объркваме. Какво стана? Ще има ли правителство?

Само две неща изглеждат горе-долу сигурни. Първо, че България е много по-близо до нови избори сега, отколкото беше допреди два дни. Второ, че проблемът между ПП-ДБ и ГЕРБ само е изглеждал като спор за министри, но по-скоро е бил свързан с промените в службите и прокуратурата, както и с предложението да се въведе ред и видимост във взимането на решения.

Но важните въпроси потънаха сред други, които дойдоха след седмици на предовори между двете формации – ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ):

  • ГЕРБ обвинява ПП-ДБ, че не иска да дели властта с тях и не им дава определени министерски постове;
  • ПП-ДБ обвинява ГЕРБ, че отказва реформи в службите и съдебната система и се подчинява на ДПС и Делян Пеевски;
  • Двете формации щяха да си дават шанс, но в крайна сметка нападнаха две от ключовите лица в преговорите и правителството.

До сряда следобед ПП-ДБ и ГЕРБ подхвърляха, че въпреки всичко е възможно да намерят решение. Този вариант отиде на бунището няколко часа по-късно, когато Асен Василев каза, че няма да се водят повече преговори за правителство с първия мандат, както и че няма шанс коалицията му да подкрепи Мария Габриел за премиер. ГЕРБ отвърна, че самият Василев е вреден и не става за финансов министър.

Но нека разплетем картината нишка по нишка.

Какво става сега – ще има правителство или отиваме на избори?

Ако говорим за кабинет, в който участват ГЕРБ и ПП-ДБ, и то в ситуация, каквато има в момента, отговорът е, че по-вероятно няма да има такъв.

Първо, защото досега няма съгласие по състав на Министерския съвет. Второ, защото няма подписано споразумение за управление, което включва договаряне на реформи и прозрачност и ред във взимането на решения. Изглежда, че такова няма и как да има. Трето, защото Мария Габриел в момента е единственият кандидат за премиер, а ПП-ДБ свали доверието от нея.

Ако говорим за кабинет с мандата на ГЕРБ, но без участието на ПП-ДБ, това е трудно осъществимо, но теоретично възможно.

Редът е следният - Мария Габриел, както и съставът на нейния кабинет, могат да бъдат гласувани в Народното събрание. Не се знае обаче нито кога, нито дали ще бъдат гласувани.

Това трябва да се предложи от председателя на парламента Росен Желязков (ГЕРБ), а впоследствие да минат и две гласувания – за прeмиер и отделно след това за кабинет.

Шансът това да успее е много малък - само ако ГЕРБ събере подкрепа не само от ДПС, на каквато очевидно разчита, но и от една от двете формации, с които е казвал, че няма да се съюзява - или БСП, или "Възраждане". Инак няма да има нужния брой гласове.

Ако ГЕРБ не успее да излъчи правителство с първия мандат, остава теоретична възможност това да се случи с мандата на ПП-ДБ или с третия мандат, който президентът дава на партия по негов избор.

Наистина ли Мария Габриел е предвидила министри, които не са потвърдили, че са съгласни?

Да. Това беше казано и от двете спорещи страни - ПП-ДБ и Бойко Борисов.

Защо ѝ е било да прави това?

Бойко Борисов каза, че като е предложил изненадващо министри, ГЕРБ е отговорил на нещо, което им е било сторено по-рано от ПП-ДБ - да допуснат Николай Денков да подаде оставка точно когато самият Борисов и вицепремиерката Габриел са в чужбина: „вчера ние направихме абсолютно същото, което те направиха преди една седмица, когато ни изненадаха“, каза Борисов.

Ама наистина ли Габриел не е питала министрите, които иска да са ѝ министри?

Не, не ги е питала. Това казаха 11 от посочените от Мария Габриел за министри. Те изпратиха и декларации, с които отказват номинациите си за министерски постове.

Христо Иванов спомена и едно от предложенията на Габриел - за министър на електронното управление. Кандидатът изобщо не е бил обсъждан по време на преговорите. „Свързаха се с него наши хора. Оказа се, че с него не е говорено“, каза Иванов.

Габриел не отрече това.

Може ли Габриел да промени списъка си с министри?

Може.

Указът, издаден от президента, е задължителен само за името на кандидата за министър-председател. Решения на Конституционния съд (КС) показват, че е възможно Габриел да бъде избрана за премиер, а впоследствие да бъде гласуван състав на кабинет, който е различен от представения от нея пред президента.

А защо се скараха ГЕРБ и ПП-ДБ?

Тук версиите се разминават.

Още от първата от серията извънредни пресконференции в неделя вечер от ГЕРБ казаха, че ПП-ДБ „искат да притежават цялата власт на всяка цена, без да споделят тази власт“.

От партията на Борисов, а и самият той, твърдят, че всъщност проблемът е с поста на военния министър Тодор Тагарев.

„Какво му е толкова важното на Тагарев, че един Тагарев да ни прати на избори“, каза Делян Добрев.

От ПП-ДБ отричат проблемът да е с министрите, а според тях смяната на Тагарев никога не е била тема в преговорите. Те казват още, че основният проблем е отказът на ГЕРБ да подпише споразумение за реформи в съдебната система, борбата с корупцията и специалните служби.

„Не бяха съгласни, [Пеевски и Борисов бел.ред.], г-н Пеевски не е съгласен да позволи...да стане ясно за всички, че той няма право на първа брачна нощ за формирането на органите на съдебната власт“, каза Христо Иванов.

Жокер за това, че проблемът идва именно от реформите, има и в казуса за службите. От месеци ПП-ДБ настояват за промени в състава и работата на специалните служби. Бойко Борисов и Делян Пеевски пък многократно заявяват, че службите работят добре.

„За нас, от ДПС, службите работят изключително добре“, каза Пеевски в сряда.

В сряда сутринта Борисов каза, че не е имал проблем да подпише споразумението за реформи. Не каза обаче защо не го е подписал, след като не е имал проблем да го подпише.

А какво е това споразумение за реформи?

Споразумението за реформи и програма на правителството беше едно от основните изисквания, които и ПП-ДБ, и ГЕРБ заложиха в началото на преговорите преди ротацията.

Всичко започна в края на февруари, когато ПП-ДБ предложи свой документ, който залага продължаване на промените в съдебната система, механизъм за назначаване на членовете на регулаторите, включително и във ВСС, промени в службите и борба с корупцията. Това предложение предизвика остри реакции на Делян Пеевски и Бойко Борисов.

По-късно ГЕРБ също предложи свой документ с подобно съдържание, в който запази място за ДПС във вземането на решения за назначения в регулаторни органи, макар и партията да не беше спомената поименно.

Накрая по време на преговорите двете партии казаха, че са постигнали съгласие по общ документ, който беше публикуван от ПП-ДБ.

В него има още едно важно нещо – за решенията, които изискват подкрепа от поне още една парламентарна партия, няма запазено място за ДПС т.е. например при избора на членове на ВСС, които могат да изберат например главния прокурор, ДПС няма гарантирано участие.

Видимо това ядоса Пеевски, защото той каза - „Ако олигархията иска да превземе съдебната власт, ние с всички демократични средства ще спрем това“.

Някой подписвал ли е това споразумение?

В сряда сутринта Рая Назарян от ГЕРБ каза по бТВ, че споразумението всъщност е „одобрено“ от Христо Иванов и е подписано от Мария Габриел. В понеделник думите ѝ бяха тиражирани все едно Иванов също е подписал.

Самият Иванов отрече да е подписвал, отрекоха и всички други лидери на ПП-ДБ. Подпис липсва и от Бойко Борисов, а цялата драма на мен ми звучи като още шум, който да разсее всички нас – публиката.

Ще си кажат ли „извинявай“ и ще продължат ли да преговарят?

Може да ви е смешно, но ключовото условие на ГЕРБ към ПП-ДБ за това преговорите да продължат, беше „едно голямо извинявай“. По-конкретно извинение за Мария Габриел за думите на Асен Василев, който във вторник вечер я нарече – „най-новото и най-красивото лице на мафията“.

Най-новото и най-красивото лице на мафията
Асен Василев за Мария Габриел

Ден по-късно той каза, че се извинява на Габриел като жена, но не и като кандидат за премиер. Това беше без значение, защото после той каза, че няма да има повече преговори за първия мандат.

Така ГЕРБ трябва или да потърси подкрепа от други партии, кабинетът ѝ да не бъде приет от парламента или изобщо да не бъде гласуван и Габриел да върне неизпълнен мандат на президента.

Пак ли Радев ще управлява, ако има нови избори?

Не съвсем. Формално той ще посочи служебния премиер, но според последните поправки в Конституцията е длъжен да избира премиера от конкретен списък. Освен това парламентът ще продължи да работи дори и по време на управлението на служебното правителство т.е. ще може до голяма степен да ограничава действията му.

Кой може да стане служебен премиер?

Радев може да избере за служебен премиер само човек от следния списък:

  • Председател на Народното събрание (в момента това е Росен Желязков, ГЕРБ);
  • Управител и подуправители на БНБ (Димитър Радев, чиито подуправители са Андрей Гюров, Петър Чобанов и Радослав Миленков);
  • Председател или зам.-председатели на Сметната палата – Димитър Главчев, Горица Грънчарова-Кожарева и Тошко Тодоров;
  • Омбудсман или негов заместник. В момента национален омбудсман все още е Диана Ковачева, която обаче беше избрана за член на ЕСПЧ. Нейна заместничка е Елена Чернева – Маркова.

С малки изключения повечето от тези потенциални служебни премиери са пряко или косвено свързани с ГЕРБ.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

XS
SM
MD
LG