Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Гешев чака писмо от Америка и охлажда вино. Слави Трифонов намекна, че няма да е премиер


Протестите с искане за оставката на главния прокурор Иван Гешев вече са редовни
Протестите с искане за оставката на главния прокурор Иван Гешев вече са редовни

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Прокуратурата иска информация от Вашингтон
  • Слави Трифонов се срещна със студенти
  • Бояна и Даниела

Българската прокуратура е изпратила писма до Министерството на правосъдието на САЩ, с които иска повече информация за причините за наложените санкции на Делян Пеевски, Илко Желязков и Васил Божков. Първите двама никога не са били разследвани в България. Сега въпросът към Америка звучи така: Какво са ви направили? Сайтът Bird.bg публикува самите писма, в които са споменати номерата на преписките. Те пък се оказват засекретени.

Разследване на Полина Паунова разкри, че държавата не само е приютила главния прокурор да живее в резиденция “Бояна”, но е платила ремонт и обзавеждане на жилището. Сред придобивките е мултитемпературен охладител за вино. Вие имате ли такъв?

Министрите на икономиката Кирил Петков и на регионалното развитие Виолета Комитова съобщиха още подробности за това как са били харчени парите в държавните фирми - без обществени поръчки и 100% авансово плащане.

Министърът на културата Велислав Минеков съобщи за “редица нарушения при възстановяване на паметници”. Той даде пример с реставрацията на паметника „Левски“ в София.

След повече от половин година тишина по темата, главният архитект на София е издал заповед за събаряне на незаконната постройка в ловно стопанство “Искър”, която е на Румен Гайтански - Вълка, пише Медиапул.

Споделете мнението си с нас на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Слави Трифонов и “следващият премиер”

Проучване на “Галъп интернешънъл болкан” казва, че партията на Слави Трифонов “Има такъв народ” би спечелила изборите на 11 юли с малка преднина пред ГЕРБ.

Самият Трифонов проведе среща със студенти в Пловдив. Колегите от Дневник имат репортаж от събитието. Трифонов е казал, че следващият премиер ще бъде “пълна противоположност” на Бойко Борисов и ще е завършил “престижен университет”. Някои разчетоха това като знак, че няма да е самият Трифонов.

В това време България продължава да е страната с най-бавна ваксинация срещу COVID-19 в ЕС. Еврокомисарката по здравеопазване Стела Кириакиду беше в София и обещ помощ за кампания, която да убеди повече хора да се имунизират. Припомням ви анализа на Николай Лавчиев - “Какво се обърка? България е все по-далеч от груповия имунитет и от другите в ЕС”.

Индийският вариант на коронавируса вече официално е у нас. За това съобщи Националният център по заразни и паразитни болести. Пробата е на пациент от Плевен.

Германската биотехнологична група CureVac обяви, че ваксината ѝ срещу COVID-19 е показала само 47% ефективност при последната фаза на клиничните изпитвания.

Скопие и Москва

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев дойде в София с конкретни предложения за преодоляване на българското вето за начало на преговори за ЕС.

Срещата на Байдън и Путин мина, но какво остава след нея? Не пропускайте анализа на Димитър Бечев.

Ден след срещата Кремъл предупреди, че присъединяване на Украйна към НАТО ще е “червена линия” за Русия.

Защо му е на някого да убива поет? Историята на руснака Дмитрий Биков ще ви обясни много неща за днешна Русия. Прочетете я.

И две препоръки

Ако сте изпуснали в новините срещата на Байдън и Путин, отделете само 2 минути и половина, за да гледате това видео - всичко важно е вътре.

На 24 юни предстои състезанието “О, братко, къде съм?”. То събира средства в подкрепа на инициативата ПараКидс за деца с увреждания. Можете и вие да помогнете, а зад всичко това стоят Бояна Коцева и Даниела Садикова. Те са Човек на деня на Свободна Европа. Европейското по футбол продължава. На профила ни в Инстаграм може да видите интересни снимки след всеки мач.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG