Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Идват кабинет на Радев и най-бързите избори. Зачестяват сблъсъците между Борисов и Трифонов


На 1 май президентът Румен Радев посети Първомай.
На 1 май президентът Румен Радев посети Първомай.

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Нови избори с нова ЦИК
  • Разплитането на две фалшиви новини
  • Акустичното чудо от Армения

Христос Воскресе. Днес е първият работен ден от почти седмица насам. Президентът Румен Радев връчва в 11 часа мандат на Корнелия Нинова, а в 14 часа провежда консултации за нов състав на Централната избирателна комисия. Бойко Борисов и ГЕРБ отправиха серия от обвинения към новите партии, а Слави Трифонов определи това като лъжи. Всичко следим в този блог, от който ще научавате какво става и днес.

БСП ще върне третия мандат за съставяне на правителство, както реши пленумът на партията ден преди Великден.

В последния работен ден преди празниците Народното събрание прие промените в Изборния кодекс - ето какво ще е новото на идващите през юли избори.

Фалшиви новини за дарения и бомби

ГЕРБ обвини “Демократична България”, че са получили дарение от вносителя на машините за изборите. Филмът се оказа не шведски, а съветски. Колегите от “Булевард България” са описали подробно тази история.

Фалшивите новини обаче не са българско изобретение. Официални представители на Русия създадоха фалшива новина, с която да започнат да оправдават взривовете във военни складове в Чехия и България. Проследихме тази история.

Борис Митов разкрива и друго - че прокуратурата разполага от над 7 години с доказателства, че склад на оръжейната компания на Емилиян Гебрев ЕМКО най-вероятно е взривен умишлено през 2013, но това е покрито.

Колегите в Bird.bg разкриват съмнителни факти за взрива до Петолъчката една година по-рано - през 2012 г. Те публикуват документи, че част от продукцията е била за Грузия, но и този случай не е разследван като диверсия.

Споделете мнението си с нас на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Идват много ваксини от Pfizer

Зелените коридори за доброволно ваксиниране продължават поне до края на седмицата. Здравният министър Костадин Ангелов очаква редовни и големи доставки от Pfizer.

За последното денонощие са ваксинирани над 11 хиляди души, а настанените в болници вече са под 7 хиляди. Новите заразени са 367.

Регулаторите в ЕС и САЩ обсъждат разрешаване на ваксината срещу COVID-19 на Pfizer за деца между 12 и 15 години.

Европейската агенция по лекарствата започна процедура по оценка на ваксината на китайския производител Sinovac. Процедурата за “Спутник V” започна преди 2 месеца, но все още няма одобрение.

Дания няма да използва ваксината на Johnson&Johnson заради възможната връзка между имунизацията и редки случаи на тромбози.

Европейската комисия предложи държавите да облекчат пътуването за ваксинираните и да въведат “внезапна спирачка” при появата на нови щамове.

Русия срещу свободните медии

Държавният департамент на САЩ смята, че свободата на медиите в Русия е под нарастваща заплаха. Вашингтон предупреди, че ще отговори, ако Москва затвори Радио Свобода.

В събота Радио Свободна Европа навърши 70 години. На 1 май 1951 година е първото предаване за Чехословакия.

А в днешна Русия не само опозиционерът Навални е в затвора. Властите се борят дори с образа му върху стените - гледайте това видео, по-малко от минута и половина е.

И две препоръки

Този храм в Армения има славата на акустично чудо. Той е изсечен в един средновековен манастир. Певците, които успеят да открият този параклис, са възнаградени с необикновено изживяване. Това видео ще ви пренесе там.

Вероятно сте чули за борбата на хората от квартал Бояна в София срещу плановете за застрояване на единственото им игрище. Засега общината отстъпи пред тях. Един от хората, решили да се противопоставят, е Мартин Георгиев - той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

"Хлябът е свещен". Как се прави хляб като едно време
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:10 0:00
XS
SM
MD
LG