Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Идват мобилни урни в България, а Тръмп иска мир в САЩ. И един мистериозен руснак


Пътят Бургас - Созопол след проливните дъждове
Пътят Бургас - Созопол след проливните дъждове

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Гласуване в Конгреса
  • Избори в България
  • Медийната грамотност

Камарата на представителите в Конгреса на САЩ ще гласува обвинението срещу Доналд Тръмп за “подбуждане към насилие”. Самият Тръмп се появи за първи път публично от седмица насам и призова за “мир и спокойствие”.

Вицепрезидентът Майк Пенс не изпълни призивите да използва 25-ата поправка в Конституцията и да отстрани Тръмп. ФБР пък предупреди за подготвяни нови “въоръжени протести”.

В последните дни администрацията на Тръмп обявява решения, които ще затруднат временно следващото управление на Джо Байдън. Той пък обяви своя избор за следващ директор на ЦРУ.

Десетки души вече са арестувани за нахлуването в Капитолия. Тук са събрани всички последици от това събитие - има и спортни.

Изолацията или болестта?

СЗО предупреди, че постигането на стаден имунитет срещу COVID-19 е малко вероятно да се случи до края на годината.

В България учениците от 5 до 12 клас продължават дистанционното обучение до края на януари. В училищата ще бъдат разрешени само някои практически занятия.

Данните от международни изследвания показват, че COVID-19 е по-щадящ към децата. Не пропускайте анализа на Надежда Цекулова: кое е по-опасно за децата - изолацията или болестта.

За последното денонощие заразените са 750 при направени 9647 теста. Починали са още 47 българи.

Данните за развитието на заразата по света показват, че COVID-19 вече е отнел живота на 1 962 545 души.

Хотелите в България отчетоха спад на приходите с над 60 %. Данните са за месец ноември в сравнение с година по-рано.

В условия на пандемия идват и парламентарните избори. ГЕРБ предвижда само една промяна - мобилни урни да обикалят домовете на хората, които са под карантина. Все още няма съгласие за дататата на изборите.

Какво още искате да проверим за вас? Пишете ни на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Мистериозен милиардер идва в българския футбол

Това е най-интересната история за деня - мистериозен млад руснак, представян като милиардер, преговаря да купи “Ботев” - Пловдив. Разследването на Борис Митов и Николай Лавчиев обаче не е просто история за футбол.

Проливните дъждове доведоха до бедствено положение в няколко общини, десетки населени места са без ток. Преливат язовири, тръгнаха свлачища, има затрупани хора.

Чисто нов тротоар в София не издържа на дъжда и пропадна. Колегите от Медиапул описват случая, за който няма виновни. Няма и изненадани.

А колегите от Офнюз са проверили фактите по една набираща скорост тема - много хора се възмущават, че в Америка забранявали думите “майка”, “баща”, и т.н. Е, филмът не е шведски, както се казва в един виц.

Проучване показа, че евродепутати от Германия, Румъния и Испания са били най-активни в първата година на този Европейски парламент. В Топ 20 има и един българин.

И две препоръки

Тази видео история ще ви отнеме още само 3 минути днес. Тя е за мястото, чието споменаване все още предизвиква настръхване. Сега Чернобил е кандидат за обект на световното културно наследство към Юнеско.

Тя е колега журналист, но не се ограничава само да ви съобщава новините. Тя разработи програма за медийна грамотност на възрастни хора, защото вярва, че само така можем да победим фалшивите новини. Кристина Христова е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG