Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Конгресът потвърди победата на Байдън. Какво значат знамената на размириците


Кадър от размириците във Вашингтон на 6 януари
Кадър от размириците във Вашингтон на 6 януари

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • Конгресът потвърди победата на Байдън
  • Светът реагира на насилието във Вашингтон
  • Какво значат знамената на нахлулите в Капитолия

Конгресът в САЩ утвърди победата на Джо Байдън в президентските избори. Предстои той и избраната за вицепрезидент Камала Харис да встъпят в длъжност на 20 януари.

Това се случи след като заседанието на Конгреса беше прекъснато от привърженици на Доналд Тръмп, които нахлуха в Капитолия. Имаше вандалски прояви, престрелки и смъртни случаи. Вижте всичко най-важно от размирната нощ във Вашингтон в това видео.

Кадрите от нахлуването обиколиха целия свят. На тях хората видяха странни костюми и непознати знамена. Николай Лавчиев обяснява значението на тези символи и разказва какво се случи стъпка по стъпка.

Часове след метежа социалните мрежи Туитър и Фейсбук блокираха профилите на Доналд Тръмп. Те мотивираха решението си с това, че той разпространява конспиративни теории за изборите и насърчава насилието.

Размириците предизвикаха остри реакции от държавни лидери по целия свят. „Това не е Америка“, написа в Туитър първият дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел.

България очаква 1.5 млн. ваксини до юли

България очаква да получи 1.5 млн. дози от двете одобрени в ЕС ваксини срещу коронавируса на Pfizer/BioNTech и на Moderna до юли, съобщи “Медиапул”. В този разчет на здравното министерство обаче може да настъпят промени.

В България за последния ден са регистрирани 867 нови случая на COVID-19, което отговаря на под 9% от направените тестове. Починали са 56 пациенти с вируса.

Здравните власти отчетоха “изключително положителни данни” като резултат от въведените мерки срещу разпространението на коронавируса. Ограниченията ще останат в сила без промяна поне до следващата седмица.

Благодарим ви, че споделяте вашето мнение за “3 минути”. Ако още не сте го направили, пишете ни на svobodnaevropa@rferl.org харесва ли ви бюлетинът и какво още искате да видите в него.

Нападател от сбирката на ГЕРБ е осъден

20-годишният Денислав Станоев, който атакува физически журналисти от Свободна Европа и протестиращи по време на партийна конференция на ГЕРБ през август, е осъден на 2 години пробация.

Премиерът Бойко Борисов се включи в редовната пресконференция на здравните власти в четвъртък, за да отговори на обвиненията на президента Румен Радев, че е “ортак” на Делян Пеевски. Борисов каза, че няма нищо общо с депутата и си тръгна, без да допусне да му бъдат зададени въпроси от журналисти.

Бизнесменът Георги Гергов е изключен от БСП. Повод е свикано в нарушение на устава заседание на местната структура на БСП, председателствана от него. Неофициално социалисти обвиняват Георги Гергов в отношения с управляващата партия ГЕРБ и премиера Бойко Борисов.

И две препоръки

Угур Шахин е познат на много хора като човека зад първата ваксина срещу коронавируса. Макар да е по-малко известна, също толкова важна роля има съпругата му и съосновател на BioNTech Йозлем Тюреджи. Тя е описвана като изключителен учен, а желанието ѝ е да превръща познанията си в продукти, които лекуват хората, пише “Дойче веле”.

Журналистът Стефан Джамбазов смята, че последните седем години от живота са също толкова важни, колкото първите седем, “защото тогава се вижда какво оставяш, какво даваш”. Това е причината да събере кадри от тези години на художника Андрей Даниел в изложба. Стефан Джамбазов е човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG