Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Магистралата не е магистрала. Децата още не са на училище. Колко спечели Зукърбърг от изборите


Протест на родители и деца
Протест на родители и деца

Всичко най-важно от последното денонощие е тук. Отнема 3 минути четене.

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • Магистралата, която не е магистрала
  • Децата, които не могат да ходят на училище
  • Печалбата на Зукърбърг от българските избори

Близо 15 години след първата прерязана лентичка поне една отсечка от определян като магистрала път никога не е бил магистрала. Става дума за участъка от “Струма”, на който автобусна катастрофа уби 45 души. Според регионалната министърка отсечката от Перник до Долна Диканя отговаря на условията за “обикновен, широк междуградски път”.

COVID-19, училището

Новите случаи на COVID-19 в България са 2105. През последния ден са починали 89 души.

Европейската комисия призова за ускоряване на ваксинирането срещу COVID-19. България все още е последна по дял имунизирани в ЕС.

Здравният министър Стойчо Кацаров каза, че 1,5 млн. теста са били предоставени за тестването на учениците досега, а до края на годината ще пристигнат още 3 млн. Според него това е достатъчно за всички ученици до коледната ваканция.

Децата от 5 до 12 клас обаче все още учат от домовете си. За тях и родителите “това е нетърпимо”. Те питат защо децата могат да отидат в мол, но не могат да се върнат в клас. Тук са разказани историите им.

Скандалът в ДКК, корабът Vera Su

Уволнената директорка на ДКК Ваня Караганева отрече обвиненията срещу себе си. Тя беше отстранена от членовете на старото ръководство, а министърката на икономиката Даниела Везиева определи действията срещу нея като “добре подготвен компромат”.

Обществена поръчка на Община Варна е била нагласена така, че да има конкретна фирма победител, установи антикорупционната комисия. Става дума за търг за 60 електрически автобуса и необходимите зарядни станции на стойност 85 милиона лева.

България ще продаде кораба Vera Su на търг, ако застрахователите не изплатят на държавата разходите за възстановяването му. Корабът заседна в морето край Камен Бряг през септември и беше изтеглен месец по-късно.

Природозащитни организации поискаха от партиите, които преговарят за правителство, да създадат независимо звено за управление на горите. Следете най-важното от преговорите в блога ни.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org какво още искате да видите в бюлетина.

Унгария, бежанците

Унгария ще проведе референдум по въпроси, свързани с ЛГБТ общността и сексуалното образование. Инициативата е на партията на премиера Виктор Орбан и идва след приемането на закон, който ограничи сексуалното образование в училище.

Беларус ще поиска руски ядрени оръжия, ако НАТО премести такова оборудване в Източна Европа, каза беларуският лидер Александър Лукашенко. Той добави, че смята незаконно анексирания полуостров Крим за руски.

Гробища в Сърбия се оказват последна спирка за някои мигранти, които умират по т.нар. Балкански път. Доброволци и други мигранти се грижат загиналите да получат почит. Не пропускайте това видео.

И три препоръки

Колкото повече избори има в България, толкова повече приходи за Марк Зукърбърг. Не пропускайте този текст на Милен Марчев, в който пише кой колко точно е платил преди последния вот и кое е положителното на това парите да отиват за реклама във Фейсбук.

Ако някой спаси живот, е герой. А ако спаси милиарди животи? Карл Ландщайнер разбули тайните на кръвопреливането, като откри кръвните групи и изведе законите за съвместимост между кръвните клетки. Прочетете разказа на Пламен Асенов за него.

Въпросът има ли лъжа в театъра има прост, кратък и неверен отговор - че няма лъжа. Има и още един отговор: сложен и дълъг. Тези думи принадлежат на театралната режисьорка Ани Васева и са в основата на това тя да напише книга тъкмо по тази тема.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

XS
SM
MD
LG