Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Министрите се карат, а децата още не са на училище. Идва ново е-министерство


В Германия децата сами си правят тестове и учат с маски и облечени със зимни дрехи в класни стаи с отворени прозорци. В България няма тестове, за да се върнат учениците в клас. Снимката е от училище в Дортмунд, 21 ноември 2021 г.
В Германия децата сами си правят тестове и учат с маски и облечени със зимни дрехи в класни стаи с отворени прозорци. В България няма тестове, за да се върнат учениците в клас. Снимката е от училище в Дортмунд, 21 ноември 2021 г.

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • Преговорите
  • Присъственото обучение
  • Свободата на изразяване

Министерският съвет ще има нова структура, в която ще влиза ново Министерство на електронното управление, а горите ще са под контрола на премиера. Това са някои от идеите на “Продължаваме промяната” изпратени до партиите, които преговарят за коалиция.

Появиха се твърдения, че има идея всяка година да се избира нов председател на парламента, а първа на този пост да бъде Корнелия Нинова. Самата тя отрече това и каза, че имената, за които се твърди, че са предложени от БСП за министри, “не отговарят на истината”.

Днес е първото заседание на 47-ото Народно събрание. Следете най-важното на сайта ни.

Присъственото обучение

Въпросът кога децата от 5 до 12 клас могат да тръгнат на училище още стои без отговор.

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров каза, че от понеделник всички ученици ще могат да се върнат на училище. За целта те ще се тестват за COVID-19 веднъж в седмицата, а тестовете ще стигнат до средата на януари, твърди той.

Министерството на образованието обаче каза, че тестовете няма да стигнат и учениците не могат да се върнат в клас. Според ведомството не достигат 150 000 теста.

Стотици хиляди деца продължават да учат онлайн. Припомнете си историите им.

COVID-19

Новите случаи на COVID-19 в България са 2018. През последния ден са починали 114 души. Поставени са 20 832 ваксини за 24 часа.

В Чехия целта е поставените ваксини да стигнат 1 милион за седмица. Това обедини опозиция и управляващи, лекари и кметове. “Има моменти, когато е необходимо да покажем обща воля”, каза Петр Фиала, който е номиниран за премиер.

Германия затяга мерките за неваксинираните. Те няма да могат да посещават магазини, културни и други събития.

Свободата на изразяване

Политически протест или вандализъм е боядисването на комунистически паметник със спрей? Българският съд е решил, че е хулиганство и е глобил извършителите. Съдът в Страсбург обаче е категоричен - това е свобода на изразяване. А България е осъдена.

Идентифицирани са всички 45 жертви от катастрофиралия край село Боснек македонски автобус. По-рано и последният от седемте ранени беше изписан от болница “Пирогов”.

Оръжейното предприятие “Дунарит” отрече да е сключвало споразумение с ДКК. Така то опроверга едно от обвиненията, които бяха изтъкнати като причина за освобождаването на директорката на ДКК Ваня Караганева.

Русия и Украйна

Евентуално руско нахлуване в Украйна ще има “сериозни последици”. Това каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен след срещата си с руския външен министър Сергей Лавров. Той от своя страна каза, че Москва е готова на диалог с Киев.

Москва поиска всички служители на американското посолство в Москва, които са в Русия от повече от три години, да напуснат страната до 31 януари. По-рано Вашингтон отказа да поднови визите на руски дипломати.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org какво още искате да видите в бюлетина.

И две препоръки

Родена е в Кричим, но от дете живее в чужбина. На 18 години печели стипендия в Кеймбридж, а сега преподава Харвард. Стефани Станчева е наричана “новата звезда на икономиката”. Представяме ви я в рубриката Човек на деня.

Емисията Новини като хората на Теодора Бързакова отново е тук. Този път тя ще ви разкаже за хората, които засаждат дървета, за един малък креслив орел и за Виктория Викторова, която е отличена като една от най-значимите бизнес личности под 40 години.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

XS
SM
MD
LG