Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Прокуратурата оневини главния прокурор. Ще има ли правителство по формулата 8-4-3-2


Главният прокурор Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев

Всичко най-важно от последното денонощие е тук. Отнема 3 минути четене.

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • Формулата за кабинет
  • COVID-19
  • Руските танкове

Лидерите на партията победител в изборите на 14 ноември “Продължаваме промяната” поставят за своя основна цел справянето с корупцията. Как точно смятат да го направят? Тук са събрани идеите им за реформи в правосъдието и харченето на държавни пари.

Преговорите за коалиционно споразумение продължават, но вече не са публични като дискусиите миналата седмица. Според БНР се уточняват спорни въпроси в сектори като земеделието. Предстои да стане ясно и какъв ще е съставът на бъдещия кабинет.

Според Румен Гечев от БСП министерските постове ще бъдат разпределени по формулата 8-4-3-2 между “Продължаваме промяната”, БСП, “Има такъв народ” и “Демократична България”. Следете най-важното от преговорите за коалиционно споразумение в блога ни.

COVID-19

Новите случаи на COVID-19 в България са 3020. През последния ден са починали 224 души.

Повечето ученици от 5 до 12 клас все още не ходят училище заради липса на тестове за коронавирус. В София от понеделник присъствено със зелен сертификат учат около 3200 от по-големите ученици. Те си плащат сами за тестовете или са ваксинирани.

Япония и Израел станаха поредните държави, които затвориха границите си за чужди граждани заради новия вариант на коронавируса Омикрон.

Какво е различното между него и предишните? Предпазват ли ваксините? Защо се казва точно Омикрон? Отговорите на най-често срещаните въпроси за новия вариант са тук.

Присъединете се към общността на Свободна Европа във Viber, за да получавате всичко най-важно направо в телефона си.

Прокуратурата

Специализираната прокуратура прекрати проверката срещу главния прокурор Иван Гешев. Тя беше по сигнал на вътрешния министър Бойко Рашков, а повод беше публикуването на записи от подслушвания.

Срокът на проверката на прокуратурата срещу съпредседателя на “Продължаваме Промяната” и бивш служебен министър Кирил Петков е удължен до 15 декември. Тя започна по сигнал във връзка с канадското му гражданство.

Ръководената от Лаура Кьовеши европейската прокуратура е имала трудности в комуникацията с българското държавно обвинение и е получавала само “малко дела”. Това е казала самата Кьовеши в разговор с правосъдния министър Иван Демерджиев.

Работата на прокуратурата в България е повод за притеснение, смятат евродепутати. Други сериозни проблеми са неуспехите в борбата с корупцията и липсата на свобода на медиите. Евродепутатите обещаха да продължат наблюдението и натиска за реформи.

Танковете

На руска територия близо до границата с Украйна отново са струпани много войници и техника. В Киев се притесняват от нападение, а Москва ги нарича параноици. Защо в крайна сметка танковете са там и има ли риск от ескалация? Отговорът е тук.

Делото срещу бившия президент на Грузия Михаил Саакашвили за злоупотреба с власт беше възобновено. То беше съпроводено от сблъсъци пред сградата на съда между негови привърженици и полицията.

Първата дама на Туркменистан се появи за първи път в медиите, откакто съпругът ѝ пое управлението на изолираната държава в Централна Азия през 2006 г. Огулгерек Бердимухамедова никога не е показвана по телевизията или чрез друга медия досега.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org какво още искате да видите в бюлетина.

И една препоръка

Познат е като “по-големия” от двамата братя Коен. Смята се, че именно той е първата искра в двигателя на ексцентричната режисьорска двойка с брат му. Той е Джоел Коен, който навърши 67 години. Представяме ви го в рубриката Човек на деня.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG