Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: САЩ напуснаха Афганистан и обявиха край на войната. На кого говори Трифонов, когато се обръща към "суверена"


Американски военен наблюдава цивилни на борда на трансопртен самолет C-17 Глоубмастър по време на евакуацията от Афганистан

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • САЩ се изтеглиха от Афганистан
  • Ангел Кунчев предложи нови мерки
  • Какво е всъщност “суверен”

САЩ завършиха изтеглянето на военните си от Афганистан и обявиха край на 20-годишната си военна операция в страната. Последният американски самолет излетя от Кабул в полунощ местно време.

В последните дни преди окончателното изтегляне американските военни предупредиха за заплаха от атентати. Беше предотвратен ракетен удар срещу летището в Кабул.

Това се случи няколко дни след атентат, при който бяха убити поне 170 души.

Отговорност за атаката пое “Ислямска държава-Хорасан”. Коя е тази организация, какви са целите ѝ и какви са отношенията ѝ с талибаните? Дамяна Велева събра отговорите.

Бъдещето на момичетата от женския отбор по роботика на Афганистан е заплашено под властта на талибаните. Затова американката Алисън Рено прави всичко по силите си, за да организира спасяването им. Не пропускайте тази история.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org дали ви харесва бюлетинът и какво още искате да видите в него.

Коронавирусът и мерките

Новите случаи на COVID-19 в България са 2090. Напълно ваксинирани са 1 163 504 българи.

Главният здравен инспектор Ангел Кунчев предложи въвеждането на нови мерки. Сред препоръките са намаляване на капацитета за работа на обекти, където се събират хора, и изискване на здравен сертификат за дейности на закрито.

Министърът на образованието Николай Денков каза, че при тежка епидемична обстановка присъствието на учениците в училище ще бъде 50%.

Светът продължава да се бори с пандемията. Някои държави възприеха политиката на “нулев COVID-19”. Възможно ли е тя да продължава до безкрай? Владимир Шопов потърси отговора.

Управлението и държавните пари

Държавата не е контролирала ефективно търговските дружества, в които участва, сочи сочи доклад на Сметната палата за 2018 и 2019 г. Министърът на икономиката има контрол върху “Плод - Зеленчук”, но не и върху дружества като “Кинтекс” и ВМЗ.

Всички политически играчи вече изчисляват дали е възможно да се появи нова партия около служебните министри Кирил Петков и Асен Василев. Самите те нито отричат, нито потвърждават такива намерения. Полина Паунова събра фактите.

Унгария се споразумя с “Газпром” за нов договор за доставка на природен газ. Голяма част от доставките се очаква да минават по газопровода “Турски поток” през България.

И две препоръки

Той е на 23 години, от Габрово и бяга бързо. Преди дни завоюва сребърен медал за България на Параолимпийските игри в Токио. Запознайте се с Християн Стоянов в рубриката Човек на деня.

В политическата реч се промъкна нова фигура - тази на “суверена”. “Има такъв народ” се обръща към “суверена”, защитава интересите на “суверена” и работи според очакванията, мислите и чувствата на “суверена”. А какво е всъщност “суверен”? Стефан Попов обяснява.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Facebook форум

Най-ново видео

Да засадиш дърво за бъдеще. Новини като хората
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00
XS
SM
MD
LG