Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Случаите на COVID-19 по света намаляват, а в България се увеличават. Три институции отговарят за шахтата, убила дете


Управляващите от ГЕРБ подадоха документи за регистрация за предстоящите избори в ЦИК в последния възможен ден заедно със СДС. Общо осем коалиции и 31 партии са подали документи за участие
Управляващите от ГЕРБ подадоха документи за регистрация за предстоящите избори в ЦИК в последния възможен ден заедно със СДС. Общо осем коалиции и 31 партии са подали документи за участие

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • Отговорните за шахтата
  • Децата в пандемията
  • Йон Михай Пачепа

Три институции са отговорни за съоръженията, причинили смъртта на 16-годишно момче в София. Столичната община насочи вината към управата на район “Триадица” и ЧЕЗ, но едновременно с това призна, че стопанисването на шахтата е нейна работа.

COVID-19, ваксините, психичното здраве

Новите случаи на COVID-19 в България се увеличават и през последния ден са 1246, което отговаря на близо 11% от направените тестове. В болници се лекуват 3613 пациенти с коронавируса. Поставени са нови 4582 дози ваксини.

В световен мащаб броят на заразените и починалите с коронавирус намалява, показват данните на Световната здравна организация. За последната седмица новите случаи са намалели с 16%, а жертвите - с 10%.

Всеки гражданин на САЩ ще има достъп до ваксина срещу коронавируса до края на юли, обеща президентът Джо Байдън. По-рано прогнозата беше, че това ще стане до пролетта.

Много хора се питат дали руската ваксина за COVID-19 “Спутник V” ще бъде разрешена скоро в Европейския съюз. Краткият отговор е “не” и обяснението е много просто. Европейските здравни власти не са получили от производителите нужните документи.

Как са децата в условията на COVID-19? В световен план не липсват предупреждения за психичното им здраве в изолацията. В България обаче данни за това просто няма, разказва Надежда Цекулова.

Изпратете “3 минути” на приятел, за да се абонира и той/тя. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org дали ви харесва бюлетинът и какво още искате да видите в него.

Прокуратурата, изборите, коалициите

Новата фигура на специален обвинител, който ще може да разследва главния прокурор, ще бъде факт. Управляващите отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху законовите промени, с които беше създадена позицията.

Бивш кмет осъди държавното обвинение да му плати обезщетение от 100 000 лева. Градоначалникът беше обвинен в престъпления по служба и в продължение на 12 години се лута между съдилища, докато накрая прокуратурата не прекрати делото срещу него.

Управляващите от ГЕРБ ще се явят в коалиция със СДС на предстоящите на парламентарни избори. Общо осем коалиции и 31 партии са подали документи за участие във вота, съобщи “Дневник”.

Навални, принцесата, предателят

Европейският съд по правата на човека в Страсбург постанови Русия незабавно да освободи Алексей Навални. Той беше осъден на лишаване от свобода, защото е нарушил стара условна присъда докато е се е лекувал в Германия след опит за убийство.

Много хора биха си помислили, че животът на една принцеса в Дубай е като изваден от приказка. Реалността за Латифа ал Мактум обаче е различна. Дъщерята на владетеля на Дубай привлече вниманието на света с признанието, че баща ѝ я държи в плен.

Йон Михай Пачепа е сред ръководителите на Секуритате, зловещата комунистическа полиция в Румъния. Когато решава да избяга, той става най-високопоставеният представител на комунистическите служби, преминал на страната на Запада. Не пропускайте историята му.

И три препоръки

Жак-Ив Кусто обичаше морето. И морето обичаше Жак-Ив Кусто. Не пропускайте историята на изследователя и режисьор, разказана от Пламен Асенов в поредицата за великите европейци на XX век.

“Виждам чрез музика” е проект, посветен на деца и младежи със зрителни проблеми. Той е един от лауреатите на Наградата за европейски гражданин за 2020 г. Запознайте се със създателите му Мелина Крумова и Боян Симеонов в рубриката Човек на деня.

Колет Маз е родена през 1914 г. във Франция и днес е на 106 години. На пиано свири повече от век - откакто е на четиригодишна възраст. И скоро предстои да издаде шестия си албум. Не пропускайте историята ѝ, разказана в това видео.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG