Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: гласуване посреднощ и завой за „Новичок“


Добро утро,

Пълно е с новини до този час, много от които будят въпроси, свързани с работата на ДАНС. Накратко:

  • Венецуела
  • Гебрев
  • Българското гражданство
  • Георги Марков
  • „Левски“

Но първо за нещо от изминалата нощ.

Помните ли онова откритие, че имаме право да пренареждаме партийните листи по време на избори? Това право беше наречено „преференция“ и благодарение на съществуването му можехме да изберем някого, който не е бил поставен от партията си на избираемо място. Тази нощ стана ясно, че ГЕРБ, ДПС и „Обединени патриоти“ практически премахват преференцията, макар и формално да я оставят в сила. Решението е взето буквално посреднощ на заседание на правната комисия в парламента. Полина Паунова обяснява как и защо. Текстовете ще бъдат гласувани в пленарната зала само след няколко часа. Голямо бързане.

Венецуела в България

Прокуратурата ще започне разследване за пране на пари на Венецуела в България. Става дума за приходи на Държавната петролна компания на Венецуела, които са се озовали в българска банка, а информацията за това е подадена от САЩ. Посланикът на САЩ в България говори за това в интервю за Свободна Европа, което ще бъде излъчено по-късно днес в пълния му обем.

Официалната информация за прането на пари не включваше осноовни данни: коя е българската банка, колко са парите и на кого е сметката. Липсващите факти попълниха сайтът „Бивол“ и вестник „Капитал“: банката е Инвестбанк, контролирана от Петя Славова, парите са между 80 и 140 милиона долара, а сметката е на адвокат с няколко гражданства, който в момента не е в България. Сайтът „Бивол“ уточнява, че става дума за Цветан Цанев.

Междувременно ЕС публикува списък на 23 държави, в които лесно се перат пари, и предупреди, че страните от ЕС трябва по-сериозно да проверяват паричния поток до тези места.

„Новичок“, българското гражданство и „Левски“

Прокуратурата смени тезата по въпроса за това с какво е бил отровен бизнесменът Емилиян Гебрев. Ден след като отхвърли вероятността за отравяне му с „Новичок“, главният прокурор допусна точно обратното и добави, че само британските власти могат да установят това. Така че София чака Лондон да каже. Как се промени тезата и какво знаем за разследването – във вестник „Сега“.

Междувременно стана ясно, че Росен Плевнелиев не е получавал информация за отравянето на Гебрев, докато е бил президент. Но да не се и учудваме на това – отравянето, от което в момента се интересува целият свят, е било поверено не на ДАНС, нито на Специализираната прокуратура, а е било разпределено в столичната полиция.

България проверява над 40 000 чужденци, на които е предоставено българско гражданство. Това е резултат от скандала с руския бизнесмен Сергей Адониев, за който Свободна Европа писа. Оказа се, че Адониев е получил гражданство въпреки факта, че вече е имал присъда в САЩ за пране на пари.

Бизнесменът Васил Божков ще финансира „Левски“, пише „Медиапул“. В периода 1999-2006 Божков беше собственик на ЦСКА. Как да не се сети човек за парчето на „Хиподил“, в което се пееше за „Цески“ и „УеСеКа“.

И два линка

Убитият в Лондон писател Георги Марков никога не е работил за комунистическото разузнаване, пише Димитър Кенаров за Свободна Европа. Това става ясно от непубликуван досега документ на разузнаването от 1990 г.

Демонизирането на ваксините дава първи отровни плодове. Има доказан случай на морбили в София, пише вестник „Сега“.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG