Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: ГЕРБ с ДПС, БСП с бойкот, а хъбът бил шпионски


Оказва се, че освен сувенири с лика на Путин и емблемата на КГБ, в София можело да срещнеш и доста агенти на руските служби.
Оказва се, че освен сувенири с лика на Путин и емблемата на КГБ, в София можело да срещнеш и доста агенти на руските служби.

Добро утро.

Вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов съобщи в прав текст нещо, което досега казваха само политическите му опоненти – че парламентарното мнозинство зависи от ДПС. В събота той обясни, че подкрепата за искането на ДПС за вдигане на прага на префернецията, което на практика я обезсмисли, е било „неизбежен компромис за спасяването на работата на това Народно събрание. Това не е новина обаче. Парламентарните заседания зависят от ДПС още от края на миналата година, показа преди седмици проверка на Свободна Европа.

Това, разбира се, веднага бе подето от Корнелия Нинова, която успя да убеди Националния съвет на БСП да приеме идеята й за напускане на парламента. Това е второто обявяване на „бойкот“ от червените в последната половин година. Сега условията за връщане са избор на нова ЦИК и връщане на прага на преференцията.

За друго връщане призова президентът на САЩ Доналд Тръмп. Той поиска от европейските държави да си върнат обратно близо 800 бойци на „Ислямска държава“. Става дума за европейци, които са заминали да се бият на страната на джихадистите и са били заловени от американските военни. Посланието е следното – или си ги взимате и си ги съдите, или ги пускаме.

Какво ново по отравянето на Гебрев и руската връзка?

Премиерът на Великобритания Тереза Мей е благодарила на българския си колега Бойко Борисов „за навременното сезиране на британските власти по случая Гебрев и за включването на британски екип при разследването", разбираме от последното изречение в съобщение на Министерския съвет. Поводът за разговора бил друг – опитите на Мей да събере подкрепа за „повече гъвкавост от страна на всички в ЕС“ за постигане на споразумение за Брекзит до 29 март“.

България е използвана за хъб от руски разузнавачи, които работят в Източна Европа, а високопоставеният агент на ГРУ „Сергей Федотов“ е участвал в отравянето на българския бизнесмен Емилиян Гебрев – твърденията направи пред Светослав Иванов от бТВ главният редактор на руския сайт „Инсайдър“ Роман Доброхотов, който заедно с „Белингкат“ проведе разследването за посещенията у нас на агента на руското военно разузнаване.

Ако ви останат десетина минути днес, изгледайте участието на бившия военен министър Бойко Ноев (1999-2001) в „Панорама“. Пред Бойко Василев той каза, че „няма съмнение, че опитът за убийство на Гебрев, сина му и човек от фирмата е резултат от съчетание на руски и български интереси". Тази тема присъства и в нашия Седмичен изпит, с който може да се тествате дали внимателно следите новините.

И две препоръки

Броите ли колко седмици продължават протестите на т.нар. жълти жилетки във Франция? Изминалият протестен уикенд в Париж беше №14. Как започна всичко, защо продължава толкова дълго, кои са тези хора и какво всъщност искат? Част от отговорите ще откриете в този анализ в „Дневник“.

На едно друго място свободата на изразяване не е даденост. Колегите от бюрото за Сибир на Свободна Европа се срещнаха със Сергей Панарин, който прекара три години в затвора, само защото е споделил публикация в социалната мрежа. Един клик и три години зад решетките. Не пропускайте тази история и ценете свободата. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG