Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Депутати работят, а болен здрав се носи в Брюксел


Каменаров в репортаж на БНТ от конференцията в Брюксел.
Каменаров в репортаж на БНТ от конференцията в Брюксел.

Добро утро.

“Хората лесно се увличат, фалшивите новини са лесно достъпни, лесно смилаеми”, каза директорът на БНТ Константин Каменаров на конференция в Брюксел. Според представен два дни по-рано в съда документ, той е в болнични от 14 до 22 февруари, припомня “Медиапул”. Не знаем дали е болен или здрав. Знаем само, че болничният лист не му попречи да лети до Брюксел, но му попречи да се яви в Софийския градски съд, който трябва да потвърди или отмени условната му присъда от година и три месеца за шофиране след употреба на алкохол. Ако присъдата бъде потвърдена, Каменаров не може повече да е директор на БНТ, казва законът.

“Всички трябва да ходят на работа”. Това пък са думи на премиера Бойко Борисов по повод на все по-очевидния проблем на парламентарното мнозинство, че често няма… мнозинство. Проверка на Свободна Европа показа, че от началото на 2019 г. нито веднъж ГЕРБ и “Обединени патриоти” не са осигурили необходимия кворум за откриване на заседанието и винаги това е ставало с подкрепата на ДПС или БСП.

Проблемът провокира спешна среща на лидерите на управляващата коалиция, които решиха, че е добре депутатите им да ходят на работа. Ангажиментът от страна на “патриотите” доведе до ангажимент от страна на ГЕРБ да подкрепят “прецизирана” стратегията на Каракачанов за интеграция на ромите. Някъде по същото време Валери Симеонов обяви намерението на партията си НФСБ да участва самостоятелно на евроизборите, без ВМРО и “Атака”. Водач на листата щял да бъде той.

Съдийски протест и откраднати данни

И тримата зам.-председатели на Софийския градски съд подадоха оставки заради назначаването на нов председател на най-големия съд в България. Съдиите застанаха зад друг кандидат, ВСС обаче предпочете Алексей Трифонов - съдия с 20-годишен стаж, бил е в кабинета “Герджиков”, бил е и в ЦИК, номиниран от ДПС.

Софийският апелативен съд потвърди глобата, която Комисията за защита на личните данни наложи на Борислав Цеков и Петър Кичашки, защото са злоупотребили с данните на нищо неподозиращи хора. Първият е правен съветник на президента Румен Радев, а вторият е назначен от президента в Комисията за защита от дискриминация.

Тръмп и Путин

16 американски щата съдят президента Тръмп заради извънредното положение по границата с Мексико. Целта им е да попречат на президента да използва правомощията си и да похарчи 5,7 млрд. долара за стената. Днес е очакваната реч на президента на Русия Владимир Путин “За състоянието на нацията”. Според проучвания, нацията очаква нещо за икономическите трудности в страната и повишеното от тях недоволството.

И две препоръки

Искате ли да слушате “Радио Радичков”? Скоро ще имате тази възможност в София, информира “Оффнюз”. Така се нарича фестивалът на радиотеатъра, който е само едно от събитията за честването на 90 години от рождението на Йордан Радичков.

“Прозрачното устройство, прилично на айфон, което в съня ми всички носехме, правеше злото, което вършехме, видно за всички. Но то правеше и доброто, продиктувано от корист, също видно за всички. Тогава в кръвта ни се просмукваше студена, мъглива, мътна светлина…” Днес непременно намерете още няколко минути, за да прочетете в “Култура.бг” разказа на Теодора Димова “Тиха светлина”. Хубав ден.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG