Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Fancy Bears, новини от Созопол и „Белене“ завинаги


Добро утро,

Ето най-важните думи до този час:

  • Мюфтийството
  • Fancy Bears
  • Панайот Рейзи

Данъчната амнистия за вероизповеданията не слиза от дневния ред – вчера премиерът се срещна с патриарха и с главния мюфтия, а след срещата каза, че целият въпрос е свързан с това кой да „плаща“ на вероизповеданията – българската държава или чужди държави. Както помните, става дума за опростени данъчни задължения от над 8.1 млн лв., като почти всичките са на Главното мюфтийство. Полина Паунова нарича всичко това „Две сделки и един бакшиш“.

Ако още не знаете кои са Fancy Bears, може би е добре отсега да наваксате, защото по всичко личи, че за тях ще става дума още дълго време. Това е име на руска хакерска група, която вчера беше официално обявена за заподозряна в организирането на кибератаките срещу сайтовете на ЦИК и МВР по време на местните избори през 2015 г. Така казаха от ГДБОП, уточнявайки, че групата е свързана с военното разузнаване на Русия. За първи път за това заговори преди месец бившият президент Росен Плевнелиев, но чак сега твърденията му бяха официално подкрепени. От руското посолство в София вчера отхвърлиха обвиненията.

Новият Цветанов и история от плажа

Преди време се чудехме тук дали някой не е подменил Цветан Цветанов, придавайки на новата фигура внезапни атлантически убеждения. Днес чуденето само нараства: на форум за киберсигурността в ЕС Цветанов пак заговори за това, че Русия би могла да се намеси в евроизборите. Той добави, че България не е подготвена да противодейства на хибридни атаки и фалшиви новини, идващи от страни извън ЕС. Следим развитието на героя в този сюжет.

Кметът на Созопол Панайот Рейзи се оказа обвиняем по дело за длъжностно присвояване. Става дума за 2 милиона лева и за действие в съучастие. Рейзи е кмет от 2007 г., а преди това 8 години е бил заместник-кмет или председател на общинския съвет.

Историята на АЕЦ „Белене“ все повече се отъждествява с думата вечност. В понеделник Министерството на енергетиката обяви, че е започната процедурата по търсене на стратегически инвеститор за довършването на централата. Свободна Европа напомня кой е декларирал интерес към тази оферта досега. Ако сте забравили колко стотин пъти е откриван и закриван този проект през последните 38 (тридесет и осем) години, вижте фактите в една стара публикация в „Дневник“ на Иван Брегов.

Нито един български паркинг за тирове няма нужната охрана, както го изисква ЕС. Разбираме го от проучване на Европейската комисия, оповестено в понеделник. Наличието на подобни паркинги е основно изискване в предстоящите промени за задължителната почивка на водачите на камиони, известна като „пакета мобилност“, пише „Дневник“.

И няколко линка

Крайно време е общините да получат повече финансова независимост, казват експертите от Института за пазарна икономика и предлагат решение.

Двете лица на една история – за спасените и неспасените евреи – си дават среща в тази статия на Ивайло Везенков.

„Свидетелите на Путин“ е документален филм, който можете да гледате на „София филм фест“. Разказът започва на 31 декември 1999 г., когато Борис Елцин представя на руснаците новия им президент. Още за филма и за неговия създател – от Емил Л. Георгиев в „Площад Славейков“.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG