Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Седми апартамент, нови пенсии и ядосана Фандъкова


Кметът Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков на проверка в парка до Народното събрание в София.
Кметът Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков на проверка в парка до Народното събрание в София.

Добро утро. Най-важните думи днес:

- апартамента на Цветан Цветанов

- пенсиите и реакцията на Борисов

- оставката на Назърбаев

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов се е сдобил със седми апартамент, но всъщност вече има пет, т.е. с един по-малко от преди. Причината е, че новият е получен в замяна на два от старите и още 100 хил. лева. Общата стойност на даденото/платеното от Цветанов е почти четири пъти по-малка от пазарната стойност на придобития апартамент от 240 кв. м. с двоен гараж и „ВИП асансьор“. На свободния пазар такъв имот се продава за 1 626 468 лева, но Цветанов го е придобил за по-малко от 400 000 лева. Цялата история на Полина Паунова е тук, има и видео кадри от сградата. Вижда се, че строителството е изпълнено с високо качество.

Това не може да се каже за ремонтите в центъра на София. Кметът Йорданка Фандъкова обиколи градинките на “Кристал” и тази между Народното събрание и Софийския университет. “Ама как няма да съм ядосана. Вие не сте ли ядосани като гледате това”, реагира тя. “Медиапул” предлага подробен репортаж със снимки - може да видите кривите плочки. А Фандъкова се закани: "Категорично няма да допусна да се платят пари за недобре свършена работа". С две думи: #NE E HUBAVO.

В това време премиерът Бойко Борисов извика социалния министър Бисер Петков, шефа на НОИ Ивайло Иванов и представители на синдикатите. Повод стана недоволството от новата формула за изчисляване на пенсиите на хората, които се пенсионират от началото на 2019 г. Една трета от тях трябва да получат значително по-малко пари. Борисов нареди това да се промени и сега управляващите отново ще трябва да отменят нещо, което самите те са приели. Елица Симеонова е обяснила какъв точно е проблемът и какво е предложеното решение.

Казахстан, Крим и Лондон

Първият и единствен досега президент на Казахстан Нурсултан Назърбаев подаде оставка. Той е начело на богатата на петрол и бедна на демокрация страна от отделянето й от Съветския съюз през 1991 г. Назарбаев бе единственият от лидерите на бившите съветски републики, който е на власт непрекъснато от разпадането на СССР досега.

Пет години след като анексира Крим от Украйна, Русия се кани да разположи ескадрила стратегически бомбардировачи-ракетоносци Ту-22М3 на полуострова. Тези самолети могат да носят ядрено оръжие, отбелязва Ройтерс.

Тереза Мей няма право да внесе в парламента в Лондон своята сделка за Брекзит за ново гласуване, затова нейното правителство търси друг ход. Сега на дневен ред е възможността тя да поиска от ЕС отлагане с 2 години, е казал неин говорител. Макрон пък бил казал, че Франция ще блокира всяко предложение за отлагане без сериозни мотиви.

“Можеш да се отпишеш по-всяко време/но никога не можеш да си тръгнеш.” Тази фраза от знаковия хит от средата 70-те “Хотел Калифорния” все повече и повече пасва на сагата около Брекзит, пише в специален анализ за Свободна Европа Димитър Бечев. Според него драмата ще продължи с месеци и години, а “в Европа, пък и в останалия свят, ще гледат с недоумение”.

И две препоръки

Пигкасо рисува, но когато не рисува, обича да спи, да яде или да обикаля фермата. Тя е прасе, а нейни картини се продават за почти 4 000 долара. Дори една от нейните творби се ползва в дизайна на швейцарския часовник Swatch. Вижте видеото за Пигкасо.

Миланската „Ла Скала“ отказва 3 млн. евро финансиране от Саудитска Арабия. Причаната са нарушенията на човешките права в страната и убийството на журналиста Джамал Хашоги. Понякога парите не са всичко. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG