Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Цветанов, разбира се


Tsvetan Tsvetanov GERB Bulgaria
Tsvetan Tsvetanov GERB Bulgaria

Добро утро,

Има три най-важни думи до този момент:

  • Оставката на Цветанов

В 17 следобед вторият човек в ГЕРБ каза, че подава оставка от парламента и запазва два други поста – на заместник-председател на ГЕРБ и на ръководител на предизборния щаб. Чистата информация по случая е написана тук.

Ако питате защо подава оставка, отговорът не е еднозначен, тъй като Цветанов отхвърли всякаква нередност в имотната си сделка, показала, че той е придобил луксозен апартамент на една четвърт от пазарната цена. Както биха казали представителите на една по-демократична действителност, човекът не показа нито съжаление, нито разкаяние. Полина Паунова е събрала на едно място думите, с които Цветанов отговаря на въпросите по същество.

Само три часа преди да каже, че подава оставка от Народното събрание, Цветанов се завърна от САЩ, където беше на планирано от по-рано пътуване. На летището той беше разпитван от журналисти за имотната си сделка, но вместо да я разясни, той я неглижира. Обяви, че срещу него има активно мероприятие. Питаха го и как ще обясни, че е отстоявал в парламента лобистки законов текст в полза на „Артекс“, а той каза, че текстът няма нищо общо. Вижте във видеото.

И последен факт по темата: по-рано в сряда стана дума за това, че разрешителното на строящия се небостъргач „Златен век“ не е било презаверявано. Твърдението е на главния архитект на София Здравко Здравков. Според него само ДНСК може да се произнесе по въпроса за това по какви правила продължава строежът на сградата и ако се окаже, че става дума за незаконен акт, сградата трябва да бъде премахната.

Коментарите започват тепърва, но Комарницки вече е направил неговия. Той сравнява оставката на Цветанов с Брекзит: „Отивам си, но оставам“. Това било Цвекзит.

Има и анализ – че в историята с апартаментите става дума не толкова за политическото бъдеще на Цветанов, колкото за политическото минало на цяла група партии – ГЕРБ, БСП, ДПС.

КТБ, преференциите, „Липите“

Докато Цветанов подава оставка заради цената на един апартамент, съдът гледа дело, в което става дума за близо 3 милиарда, изпарили се с помощта на водещи политически фигури – става дума за делото „КТБ“. Основният свидетел по делото Бисер Лазов каза, че никога не е виждал депутата от ДПС Делян Пеевски в кабинета на шефа на банката Цветан Василев. Свободна Европа следи темата.

Този път окончателно: ще имаме право на преференциално гласуване. Преди седмици това право беше практически отнето – чрез текстове в Изборния кодекс, които обезсмисляха усилието на гласоподавателите да избират свой фаворит в партийните листи. След обществен натиск в сряда преференциите бяха възстановени в стария си вид.

Дивият плаж „Липите“ до Синеморец се отърва на косъм от шезлонги и чадъри. В сряда министърката на туризма Николина Ангелкова се разпореди да не се изпълняват резултатите от търга за наем на плажа. Търгът е бил проведен на 15 март, спечелила го е софийската „Тръсткорпорейшънс“ ООД, а цената, предлагана за наем за чадър и шезлонг е била 8 лева.

И няколко препоръки

Спектакълът Neoдачници на Народния театър спечели две награди "Икар". Още за церемонията в сряда вече - в "Офнюз".

Сламен кораб ще потегли от Варна за Егейско море, пише „Дневник“. Става дума за изследователска експедиция на име „Абора 4“. Тя проучва морските контакти между цивилизациите от праисторическата епоха.

Пластмасовите чаши, чинии, прибори, сламки, клечки за уши, домакинскии кутии... Всичко, което е от пластмаса и е за еднократна употреба ще изчезне от нашето ежедневие до 2021 г. Така реши Европейският парламент.

Ако сте в София, вижте дали са останали билети за новия спектакъл на Теди Москов и Симон Шварц в Сатиричния театър. В „Тъпи ентусиасти“ става дума за комиден патриотизъм и за една незлоблива надпревара между четири общности – арменската, еврейската, турската и българската, пише вестник „Сега“.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG