Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: И съвет, и комисия срещу корупцията. А насреща им… джендъри


Офисът на Кристо и Жан-Клод разпространи снимки от проекта си за Триумфалната арка в Париж.
Офисът на Кристо и Жан-Клод разпространи снимки от проекта си за Триумфалната арка в Париж.

Добро утро. Най-важното днес:

- Всички при Радев за корупцията

- ЕК може да изостави мониторинга

- Париж се готви за Кристо

В понеделник президентът Румен Радев очаква държавните мъже и жени на Консултативен съвет за национална сигурност на тема „Резултати от противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Необходимост от мерки“. Нищо повече не се казва в съобщението, но всички знаем контекста.

Част от контекста е председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев и въпросите около неговия апартамент на три нива с онази тераса от 186,57 кв.м. Преди ден ПИБ каза, че терасата не е част от ипотеката. Банката каза също, че е финансирала 50% от стойността на имота, спомена и конкретна сума. Събрахме две и две и въпросите станаха дори повече.

Законът предвижда една пета от депутатите да могат да поискат отстраняване на шефа на КПКОНПИ, но същият закон не казва как се установяват нормативно посочените основания за това. Прокуратурата не е проявила интерес, остава Георгиев сам да прояви интерес към собствения си случай.

“Имотният скандал илюстрира една преобърната логика на управлението. Ако в развитите европейски държави властите имат достатъчно правомощия, за да се възпират взаимно, у нас те имат достатъчно зависимости, за да се изпират взаимно”, заключава по този повод Полина Паунова.

А снощи в София имаше протест срещу небостъргача “Златен век” на “Артекс” - фирмата, от чиито апартаменти започна всичко. Тук може да видите видео от протеста.

БСП, Брюксел и Румъния

Какво прави опозицията ли? Корнелия Нинова предупреди, че Европейският парламент се готви да гласува документ, който да позволи на ЕС да подпише Истанбулската конвенция. Нинова обеща, че ще се бори срещу документа и “джендър идеологията” и си изпълнява обещанието.

Вицепрезидентът на Европейската комисия Франц Тимерманс допусна, че мониторингът над правосъдието на България и Румъния може да отпадне преди края на мандата на тази комисия. Това е добрият прочит. Лошият е в следващото изречение на Тимерманс: “България и Румъния трябваше да разрешат своите проблеми преди да влязат в ЕС, а не да разчитаме на Механизма за наблюдение да оправи нещата по-късно”. Румъния е в по-тежко положение - вчера получи официално предупреждение от ЕС да спре похода си срещу независимото правосъдие и да не пречи на Лаура Кьовеши да участва в процедурата за европейски главен прокурор.

Брекзит, Бруней и Саудитска Арабия

Тереза Мей ще поиска ново отлагане на Брекзит, този път в тандем с лидера на опозицията Джеръми Корбин, за да гарантират одобряването на подобно решение от парламента.

В Бруней действат нови закони в духа на шариата, които предвиждат смъртно наказание за представители на ЛГБТ общостта и ампутация на крайници за осъдени за кражба. Саудитска Арабия също не е пример за спазване на човешките права, но това не пречи на бизнеса - “Консорциум Аркад" е избран за изпълнител за строителството на транзитния газопровод от турската до сръбската граница, който е част от "Турски поток", съобщи Теменужка Петкова.

И две препоръки

Тридесет и пет години, след като опакова моста Пон-Ньоф в Париж, Кристо се завръща за ново произведение във френската столица. Артистът ще опакова Триумфалната арка през 2020 г. Вчера бяха разпространени кадри от проекта.

И за финал - не е шега, наистина се случва. Правителството одобри проект на Меморандум за разбирателство между България, Сърбия, Гърция и Румъния за създаване на Инициативен комитет за подаване на съвместни кандидатури за домакинствата на европейското първенство по футбол през 2028 г. и на световното през 2030-та. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG