Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Макрон ще строи наново катедралата там, Доган и “Позитаник” тук


Катедралата "Нотр Дам" след пожара.
Катедралата "Нотр Дам" след пожара.

Добро утро. Най-важното днес:

- Парижката Света Богородица

- 20 години за Иванчева

- Всички се чудят къде отива БСП

Целият свят проследи на живо пожара в Парижката Света Богородица. Огънят обхвана построената преди 850 години катедрала и не бе овладян в продължение на девет часа. Готическата кула и покривът рухнаха. Основната конструкция и двете емблематични кули са запазени. “Ще построим наново тази катедрала, това е нашата френска съдба”, обяви президентът Еманюел Макрон.

В България - съдия Иво Хинов от Специализирания наказателен съд осъди Десислава Иванчева на 20 г. и Биляна Петрова на 15 г. за подкуп в особено големи размери, а Петко Дюлгеров - на 12 г., за посредничество. Малко преди края на процеса той се отказа от всичките си показания, защото ги бил дал под натиск от КПКОНПИ. Присъдите подлежат на обжалване пред апелативния специализиран съд.

Сотир Цацаров се видя в Брюксел с вицепрезидента на Европейската комисия Франс Тимерманс. “Току що обсъдихме случая с апартаментите”, каза Тимерманс. Думата “апартаменти” обаче не присъства в съобщението на прокуратурата.

Сторежът на небостъргача „Златен век“ окончателно е спрян, след като Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) връчи заповедта за цялостно спиране на строежа на обекта на фирма „Артекс“.

Пеевски и Доган

Депутатът, издател и крупен бизнесмен Делян Пеевски е получил най-много номинации за листата на ДПС за европейските избори. Той бил номинран от почти всички областни структури на движението. Така беше и през 2014 г., когато Пеевски дори бе избран за евродепутат, но в нощта след изборите се отказа в полза на Искра Михайлова. От мястото в българския парламент досега не се е отказвал. От мястото начело на ДАНС го отказаха няколко десетки хиляди българи на 14 юни 2013 г.

Ахмед Доган пък разширява пристанището към ТЕЦ-Варна, който купи за 3500 лв. Радан Кънев обаче изпраща сигнали до Европейската комисия за нарушения - според него подобна инфраструктура е публична държавна собственост, а държавата съгласува бизнес намеренията на почетния председател на ДПС, който гледа на пристанището като на частна собственост.

“Позитаник”

Одобрената листа на БСП показва, че партията отива към изборите като евроскептична, а не като проевропейска. Такъв е коментарът на политолога Иван Кръстев пред Свободна Европа. Той казва още, че с тази листа Корнелия Нинова иска да ни съобщи, че “това е вече друга социалистическа партия”.

Накъде е тръгнала Корнелия Нинова?”, пита в анализа си Полина Паунова. Според нея заявката на Нинова не е за Брюксел, а е за България. И на за тези, а за следващи избори - парламентарните.

Колегите в “Клуб Z” припомнят, че началникът на кабинета на президента Румен Радев - Иво Христов, преди 10 години е оприличил БСП на потъващия “Позитаник”, а днес е в листата на партията за евроизборите. “Ако младите вярват, че дилемата в партията им е между ретро писалката на Лилов и RED-презервативите на Кирил Добрев, то БСП е kaputt", е написал тогава Христов. На трето място в червената листа е Цветелина Пенкова, която е участвала в кастинга за политици на Слави Трифонов, припомня “Оффнюз”. Младата кандидатка обяснила влечението си към политиката с това, че “в един момент на човек не му достига да се бори само за своето развитие, а иска да прави разлика".

И две препоръки

Райчо Райчев иска да строи космически кораби, откакто се помни. Но вместо истински кораб той и екипът му “построяват” космическото приложение за телефони SpaceportOdyssey. Историята на Райчо е описана в “24 часа”.

"А вие сигурни ли сте, че ще стигнем?", е въпрос, който пътник в самолет задава, разбирайки, че пилотът е жена. Тази жена е Надежда Петрова, чиято детска мечта не е била авиацията. Нейната история е разказана в “Уебкафе” - не я пропускайте. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG