Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Обвинения и морбили. И никой не може да ги накаже


В това време лекари и медицински сестри от детската болница "Проф. Иван Митев" в София протестираха срещу системата, която ги кара да работят без пари.

Добро утро. Най-важното днес:

- Русия - да, Тръмп - не

- Асфалтът виновен за Своге

- Навързани и никой не може да ги накаже

Открити са доказателства за намеса на Русия в американските избори за президент през 2016 г. Не са намерени обаче никакви улики, че Доналд Тръмп или членове на предизборния му щаб са сътрудничели на Кремъл. Това заяви главният прокурор на САЩ Уилям Бар преди да внесе редактирания доклад от разледването на Мълър в Конгреса.

У нас - седем нови обвинения за катастрофата с автобус край Своге миналото лято, когато загинаха 20 души. Прокуратурата говори за “значително намален коефициент на сцепление между гумите и асфалта, дължащ се на лошото му качество”. Дончо Атанасов и Светослав Глосов от АПИ са обвинени, както и Бисер Иванов от “Трейс” и още технически лица, участвали в ремонта. Припомням историята, която Ивайло Везенков разказа преди месец - как близо година общината изпраща писма до държавните институции за опасния участък и нищо не следва. До катастрофата.

Прокуратурата изнесе първи данни от проверката на подалия оставка зам.-министър на икономиката Александър Манолев заради къщата за гости. Обвинението изпрати материалите и до КПКОНПИ, за да проверят Манолев и за конфликт на интереси.

Объркахте ли се с тези проверки? Аз проверявам теб, ти проверяваш мен, никой не проверява него. Защо скептиците имат основания да не очакват сериозен резултат от всички тези проверки - Борис Митов е описал зависимостите между институциите. А пък специализираните съдии се възмутиха, че част от обществото изпитва съмнения към тяхната работа и разпространиха позиция, която вероятно ще породи още съмнения.

От обществените към други заболявания - само за последната седмица в България са регистрирани 92 случая на морбили (дребна шарка). От началото на годината заболелите са 389. Зя цялата минала година са били само 13. Елица Симеонова обяснява защо предпоставките за епидемия са налице. Здравето зависи и от чистотата на въздуха. Вижте в това видео на Теодора Бързакова какво е направил кметът на Порто по въпроса и защо градът му може да бъде за пример.

Изборите идват

Европейският парламент публикува предизборно проучване. Данните за България са от “Медиана” и “Алфа рисърч”. Осреднените резултати дават изравнени позиции за ГЕРБ и БСП с по шестима евродепутати. Прогнозата е за две места за ДПС и по едно за ВМРО, “Демократична България” и “Воля”.

Младият успял мъж отново е рекордьор по номинации за евролистата на ДПС. Предстои поредното изпиране на публичния образ на Делян Пеевски, констатира Полина Паунова и обяснява какво точно иска да ни каже ДПС с това. Един от отговорите - “Няма кой да ни накаже”. В листата на ВМРО пък ще участват режисьорът и защитник на пушенето на обществени места Андрей Слабаков, както и ген. Димитър Шивиков, съобщава “Медиапул”.

В края на този си мандат Европейският парламент прие регламент, който предвижда глоби в размер на до 4% от годишния оборот на компании като Facebook, Twitter и Google, ако не премахват екстремистко съдържание от платформите си в рамките на един час след получаване на заповед от властите.

И две препоръки

Как изчезва малка борова горичка? Колегите от “Сега” разказват за това как десетки дървета са били отсечени точно до оградата на стадиона в софийското село Бистрица. Мястото е известно с това, че там играе премиерският отбор “Витоша”. Местната власт не дава обяснение за случая.

“Всеки човек има право да изживее отреденото си време достойно и пълноценно, защото е важно не просто колко, а как живеем”. Думите са на д-р Бояна Петкова - Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG