Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: В Брюксел с Пеевски, в Пловдив – с Kottarashky


Ахмед Доган и Делян Пеевски

Добро утро,

Ето най-важните думи до този час:

  • Шри Ланка
  • Външно министерство и пронацистите
  • Отново Пеевски
  • БНТ

Кошмарът в Шри Ланка продължава, след като броят на жертвите в поредицата експлозии достигна 290 души, а броят на ранените приближи 500. Няколко бомби избухнаха почти едновременно на Великден в католически църкви и луксозни хотели. В понеделник полицията съобщи, че на централната автогара в столицата са били открити 87 детонатора. Междувременно стана ясно, че властите са получили предупреждения за потенциална атака, готвена от местната ислямистка групировка Нешънъл Таухид Джаамат, но не са реагирали.

Външно министерство призова прокуратурата да разследва пронацистките групи, които през уикенда се обединиха в общ съюз на име „Крепост Европа“. В създаването на новата формация участваха и групи от чужбина. МВнР определи като „груба провокация и посегателство срещу морала на българското общество“ разлепените некролози и афиши на Хитлер в различни градове на страната.

Не е шега – ДПС отива на европейски избори с Делян Пеевски в листата. Поставен е на второ място, веднага след председателя Мустафа Карадайъ. На миналите избори за европейски парламент Пеевски също беше кандидат, но после се отказа от депутатското място в Брюксел.

БНТ, Виктория Маринова, Реформаторският блок

Обществената телевизия рискува всеки момент да се озове без ръководител, след като Софийският градски съд окончателно осъди генералния директор на БНТ Константин Каменаров за шофиране в нетрезво състояние. Според Закона за радиото и телевизията постът е несъвместим с присъда за умишлено престъпление от общ характер.

Вероятният убиец на русенската журналистка Виктория Маринова беше осъден на 30 години затвор. Северин Красимиров е подсъдим за изнасилване, блудство и убийство по особено мъчителен начин. Делото се гледа по съкратената процедура, тъй като Красимиров призна вината си.

Помните ли втория кабинет на Борисов, в който участваше Реформаторският блок? След като се смени властта, много от хората в квотата на реформаторите се озоваха обвиняеми. Христо Ангеличин, бивш заместник-министър на външните работи, беше един от тях, повдигнаха му обвинение в безстопанственост. В понеделник той беше оправдан на втора инстанция.

И три препоръки:

Новото парче на Kottarashky и Миленита използва стихове на Пенчо Славейков, а клипът е направен от аниматора Теодор Ушев. Да не се чудите на името на парчето – Ni lah. Звучи на китайски, но всъщност е началото на стихотворение от буквара: „Ни лъх не дъхва над полени...“ Ще го чуете на „Капана фест“ в Пловдив, а после и на „Франкофоли“ в Благоевград.

Довечера в София ще се играе премиерният спектакъл „Косвени щети“ по книгата на нобеловата лауреатка Светлана Алексиевич „Войната не е с лице на жена“ (Театър „Азарян“ в НДК).

Ако не ви е до музика, нито до театър, но все така си търсите вдъхновение, вижте историята на Радена. Тя е родена със синдрома на Даун, но спортът я превръща в шампион.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Facebook форум

XS
SM
MD
LG