Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Брюксел няма да ни свърши работата. А къде е кандидатът?


А имаше време, когато Пеевски се появяваше на публични събития със свои близки хора.
А имаше време, когато Пеевски се появяваше на публични събития със свои близки хора.

Добро утро. Най-важното днес:

- ЕК следи внимателно разследването за къщи за гости

- Пак се търси Пеевски

- Първи сблъсък Зеленски - Путин

Честито Възкресение Христово. Великден ни донесе две добри новини, които може да сте пропуснали на празника. Мария Гроздева ще стреля за България на седма олимпиада. Тя спечели златния медал в дисциплината 25 метра спортен пистолет на световната купа в Пекин и така си спечели място на игрите в Токио догодина. А в Баку ансамбълът ни по художествена гимнастика се пребори за златния медал на смесено съчетание с обръчи и бухалки и остави на второ място вечния конкурент, отбора на Русия.

На втория ден на Великден премиерът Бойко Борисов заговори за американски втечнен газ, схема за дотации и обвърза това с очакваната сделка за купуване на изтребители Ф-16. Предстоят разговори на високо равнище между България и САЩ, вероятно скоро ще научим какво има предвид Борисов.

Кампания и разследвания

Предизборната кампания официално започна миналия петък. ДПС представи листата си, но в отсъствието на кандидат №2 - Делян Пеевски. Той не е стъпвал и в парламента от година и половина. И сдружение “Боец” изпрати въпрос до ЦИК - дали кандидатът отговаря на законовото изискване да е живял последните 6 месеца в България или друга държава от ЕС.

Докато ЦИК търси отговора, прокуратурата продължава проверката на къщите за гости. Вчера от Брюксел дойде посланието, че разследването трябва да бъде извършено тук и да не очакваме Европейската комисия да го свърши вместо нашите институции.

В това време зам.-главният прокурор Иван Гешев ще трябва да пише обяснения до Комисията за защита от дискриминация заради коментара си: „Очаквахме Петко Дюлгеров (обвиняем и основен свидетел по делото “Иванчева” - б.р.) да се отметне – и циганите така правят“. Изпратена е жалба заради обобщението, че “всички роми са фактор на който да не се вярва, лъжат и променят показанията си".

Украйна, Русия, Испания

Първа “среща” между новоизбрания президент на Украйна Володимир Зеленски и руския му колега. След като Путин обяви, че ще предлага с облекчения руско гражданство на украинците, Зеленски не му остана длъжен: “Украинците разбират, че руското гражданство означава “правото да бъдеш арестуван заради мирен протест”, написа Зеленски във Facebook. Пропуснал е още една разлика - украинците могат да пътуват без визи в ЕС, руснаците не могат.

Заплахата от Русия е посочена като основна причина за увеличените разходи за отбрана в страните от Източна Европа, пише в доклада на базирания в Стокхолм Международен институт за изследване на мира (SIPRI). Най-голямо увеличение е отчетено в Украйна, България, Румъния и Латвия.

В Испания имаше парламентарни избори, които бяха спечелени от премиера Педро Санчес и неговата социалистическа партия. Те обаче са далеч от самостоятелно мнозинство и ще се нуждаят от коалиция с още по-левите “Подемос”, а вероятно и с някоя от каталунските партии. В Индонезия обаче изборите не минаха нормално - близо 300 преброители са починали от преумора. Днес абдикира императорът на Япония Акихито - тук може да прочетете какво стои зад тази история.

И две препоръки

Българинът Александър Алексиев е един от двамата основни дизайнери на най-бързия автомобил на "Макларън". Неговата история на успеха е разказана в “Дневник”.

Не пропускайте текста на Антоний Гълъбов в “Оффнюз” по повод съпротивата срещу стратегията за децата: “Ако едно общество може да приеме да бъде противопоставяна ценността на детето на амбициите на неговите родители, то ще продължи да прогонва децата си, отказвайки да приеме собствения си провал. Това не е консерватизъм, а обикновен пост-тоталитарен реваншизъм, основан на усещането за загуба на идентичност”. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG