Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Сблъсък Карнобат-Пещера. Борисов заговори за 30 000 мигранти


Бойко Борисов и Младен Маринов с премиера на Бавария Маркус Зьодер.
Бойко Борисов и Младен Маринов с премиера на Бавария Маркус Зьодер.

Добро утро. Най-важното днес:

- Нови разследвания за злоупотреби с еврофондове

- Има ли място ДПС при европейските либерали?

- Две лъвчета умряха в Хасково

Премиерът Бойко Борисов спомена за опасността 30 000 мигранти да тръгнат от Турция към България в т.нар. “Поход на надеждата”. Пред своя баварски колега Маркус Зьодер, Борисов каза, че “България охранява добре външните граници на ЕС”, през 2018 г. са осъдени близо 130 каналджии, а “единственият проблем в момента е гръцката граница, където няма заграждения”.

Отсам границата обаче е по-динамично. Прокуратурата съобщи за масова акция в София, Пловдив, Сливен, Карнобат и Бургас за „измами със средства от европейски фондове“. Подробности не бяха огласени, но обект на проверките е арестуваният собственик на “Винпром Карнобат” Миню Стайков. Тази история обаче е още по-интересна, защото самият Стайков иска отвод на прокурора по делото с аргументи, че той е сключвал сделки с фирми, свързани с основния конкурент на “Винпром Карнобат” - “Винпром Пещера”. Борис Митов е проверил документите и… наистина е така.

Земеделският министър Румен Порожанов съобщи, че за периода 2011 - 2016 г. до прокуратурата са пратени над 500 сигнала за злоупотреби със земеделски субсидии, сред които са тези и за къщи за гости.

Икономистът Красен Станчев предупреждава, че този „гейт“ е по-важен отколкото се възприема от всички. В анализа “Какво не се вижда в случая с апартаментите”, написан специално за Свободна Европа, той прогнозира: “Той (гейтът - б.р.) няма да приключи само с разкрития за „апартаменти“ и „къщи“ и ще засегне още много политици. В тази серия последната жертва ще е премиерът”.

Пейки, Пеевски и смърт

Поредна тема покрай ремонта на “Граф Игнатиев” в София - пейки ли са новите пейки, колко вида си и колко струват всъщност. Колегите от в. “Сега” започнаха темата, която се радва на интерес в социалните мрежи и доведе до размяна на реплики между кмета Йорданка Фандъкова и изданието.

Вече сме в края на първата седмица от предизборната кампания. Може ли с Пеевски в листата си да си част от европейската група на либералите? Елица Симеонова е направила сравнение между заявяваните ценности и политическото поведение на АЛДЕ и ДПС - много интересни въпроси възникват.

В нелицензирания зоопарк в Хасково са починали две малки лъвчета, родени само два дни по-рано. “И деца умират”, обясни пред Полина Паунова директорът. Проблемът обаче е много по-голям и е тъжно потвърждение на историята ни “Концлагери за животни”.

След 18 години под управлението на Левон Хампарцумян, УниКредит Булбанк вече ще бъде ръководена от жена - това е Теодора Петкова, чиято кариера е свързана с банката.

САЩ и Русия

Американският министър на правосъдието Уилям Бар, който е и главен прокурор на страната, няма да присъства на заседанието на парламентарна комисия, която ще разисква доклада на Робърт Мълър за руската намеса в изборите през 2016 г. Мотивът му - комисията е доминирана от демократите.

В Русия демокрацията не е толкова сложна. Административен съд в Санкт Петербург осъди на 10 дни затвор двама опозиционери, които организирали нерегламентиран, според съда, протест за 1 май.

И две препоръки

“Наблюдавайки кампанията за изборите, си припомних стиховете от една смешна книжка от детството си: „Лорд Роналд не каза нищо, изскочи от стаята, метна се върху коня си и препусна лудо във всички посоки“. Цитатът е от анализа на Иван Кръстев “Какво всъщност искат европейците?”, чийто български превод е в “Култура.бг”.

Къде може да видите отново стария ВЕФ, познатата секция и телефона с шайба? Добре дошли у семейство Петрови в техния “червен” апартамент. Не пропускайте това видео на Теодора Бързакова. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG