Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Радев и Нинова заедно срещу Борисов. И на Карадайъ балдъзата


Румен Радев и Корнелия Нинова на празника на Асеновград.
Румен Радев и Корнелия Нинова на празника на Асеновград.

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

- Равноотдалечен залп от Асеновград

- Къщите за гости стигнаха до Карадайъ

- “Оставете хората да пушат, пият и ядат“

По-малко от две седмици остават до изборите. В един и същи ден, от едно и също място, президентът Румен Радев и председателката на БСП Корнелия Нинова с остри атаки срещу Бойко Борисов. На празника на Асеновград Радев призова премиера и „пряко подчинените му служби" да се заровят и в "задграничните офшорни сметки“. Президентът каза, че оставки не стигат, а е време за „присъди, конфискации и връщане на пари". На споменатия празник бе и Нинова, която обяви Борисов за „зависим от задкулисието“, защото не можел да поиска оставката на земеделския министър Порожанов. Той пък се оказа с поправена имотна декларация, което още повече увеличи интереса към него след разкритията за къщите за гости.

„Борисов не смее да му поиска оставката. Защо? Защото не е негов министър“, каза Нинова, но не каза чий тогава е. В анализ за „Дойче веле“ Емилия Милчева дава отговор на този въпрос – стъпките в кариерата на Порожанов били „сигурен знак, че се ползва с доверието на партията на Доган".

Кръгът се затваря от тази новина в „Биволъ“: „Балдъзата и шуреят на Мустафа Карадайъ (председател на ДПС, чийто почетен председател е Ахмед Доган) стоят зад четири проекта за къщи за гости в родното му Борино“. Така половината от обектите за настаняване в общината се оказвали в рода на Карадайъ. Той е водач на листата на ДПС, следван от Делян Пеевски. Ако знаете пък последният как влезе в новините тия дни, значи сте готови за Седмичния изпит на Свободна Европа.

Цацаров и Турция

Днес Румен Радев ще се срещне с главния прокурор Сотир Цацаров. Това е първа от поредица срещи на президента „във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор“, се казва в съобщение на сайта на държавния глава. Сайтът на БСП също има какво да добави – Корнелия Нинова е цитирана да казва, че е необходимо „преди избора на главен прокурор - промяна в правомощията му, ограничаване на безконтролната му власт и поставяне на неговите актове под съдебен контрол“. Тук е важно да си припомним, че преди президентските избори Румен Радев се обяви за т.нар. румънски модел на борба с корупцията, чийто опонент е Цацаров. Тогава БСП се скара на своя кандидат.

Посланикът на Турция казал колко е добре повече хора да говорят турски език, за да ги наемат турските фабрики в България. Премиерът реагира остро и прие това за намеса във вътрешните работи. Нинова също, Радев също, Каракачанов също и т.н. Посланик Улусой ще се яви днес в Министерството на външните работи, за да обясни какво е имал предвид. Тук са само фактите по тази история.

САЩ, Иран и Брекзит

Отношенията между САЩ и Иран са все по-често в новините. Американците се оттеглиха от ядреното споразумение и наложиха санкции на Техеран. Държавите от ЕС обаче още са част от сделката, а пък Иран опита да ги изнудва да застанат на негова страна в спора със САЩ. ЕС отхвърли този ултиматум, а пък Вашингтон засили военното си присъствие в региона.

Във Великобритания предстоят странни избори. Страната излиза от ЕС, но понеже това се проточи, на 23 май ще проведе избори за Европейски парламент. Проучванията показват, че първа политическа сила ще бъде „Партия Брекзит“ на Найджъл Фараж.

И две препоръки

“България се отличава от останалите източноевропейски държави, защото не мисли комунизма като път на страдание и няма музей или институция, които да изграждат този образ за следващите поколения“. Не пропускайте този разказ на Диана Иванова специално за Свободна Европа.

"Оставете хората да пушат, пият и ядат червено месо!" Тези думи принадлежат на министър, който отговаря за социалните грижи и общественото здраве. Колегите в „Уебкафе“ продължават тази интересна история. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG