Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Разстрелът като предизборно обещание


Учение на украинските специални части, 2014 г.
Учение на украинските специални части, 2014 г.

Добро утро,

Ето най-важното до този час:

  • „Възраждане“
  • Цацаров
  • Газът през Гърция

В сряда се появи нов тест за това дали са устойчиви демократичните институции в страната. Националистическа проруска партия призова към разстрел на политици и журналисти. Партията се казва „Възраждане“ и получава по малко над 1 процент на избори. В сряда следобед тя разпространи предизборен клип, в който мъж избива десетки хора с две автоматични оръжия. Действието се развива в подобие на пленарна зала. Кадрите са взети от украински сериал, но това никъде не е отбелязано. Надпис на екрана допълва изобразения разстрел: „Възраждане. Само ние можем“. Лидерът на „Възраждане“ каза, че клипът е техен и е направен за медии като „Свободна Европа“, които, според него, работят срещу българската държава. Новината стигна до медиите снощи, развитието се очаква днес.

Ако се питате дали ще има някаква реакция, вижте това: Бургаският окръжен съд окончателно осъди трима души, които през 2016 г. нанесоха побой на мирно протестиращи граждани. Нападателите бяха част от агитката на близкия до Кремъл мотористки клуб „Нощни вълци“.

Всеки от нас има възможност да въздейства на обществото, казва Емилия Славова, преподавател в Софийския университет, която инициира Отворено писмо на интелектуалци в защита на демократичните принципи и либералните ценности. Писмото е подписано от над 500 преподаватели, творци и учени, които призовават обществото да гласува за партии с проевропейска, продемократична и пролиберална ориентация. Авторите напомнят, че армия от тролове и ботове налагат екстремни позиции, маскирани като „глас на гражданското общество“.

Цацаров с евтина вила, „Бул инс“ с обратен завой, България с газов хоризонт

Вилата на главния прокурор Сотир Цацаров се е продавала за 75 000 евро, но той официално я е купил за 30 000. Как ли би разследвал идентични случаи, ако е част от тях?

Мониторингът над българското правосъдие трябва да продължи, смята водачът на листата на Демократична България Радан Кънев. Свободна Европа зададе пет еднакви въпроса на формациите с най-голям шанс да влязат в европарламента. Тук можете да видите и отговорите на Елена Йончева от БСП.

Застрахователната компания „Бул инс“ направи обратен завой и реши да плати по 50 000 лв на близките на жертвите от катастрофата до Своге. Реагирали са на вълната от възмущение от вторник. Тогава се разбра, че компанията е платила обезщетения на само трима души, като обезщетението е било в размер на 10 лева.

Започна строежа на газовия интерконектор между България и Гърция. В сряда Борисов и Ципрас направиха символичната първа копка в Кирково. Връзката ще доведе до реално разнообразяване на източниците на природен газ, чрез нея България ще може да получава газ от Азербайджан, САЩ, Катар, Алжир, Израел и Египет.

И една препоръка

Новият булевард във Варна се превърна във водопад, казва „Медиапул“ и предлага видео. Нали помните за какво става дума? За булеварда, в който бяха вложени десетки милиони и който е най-голямата държавна инвестиция във Варна.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG