Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Резултатът е 6:5:3:2:1. Още свидетелства за медийна несвобода


Собственикът на "Лудогорец" Кирил Домусчиев е собственик и на медиите, в които журналисти говорят за натиск и безпрецедентна намеса.
Собственикът на "Лудогорец" Кирил Домусчиев е собственик и на медиите, в които журналисти говорят за натиск и безпрецедентна намеса.

Добро утро. Най-важното днес:

- Имаме резултати

- Пеевски остава в България

- ЕК покани Северна Македония и Албания

Буквално минути преди крайния срок Централната избирателна комисия публикува окончателните резултати. ГЕРБ получава 6 места в Европейския парламент, БСП - 5, ДПС - 3, ВМРО - 2, “Демократична България” - 1.

Делян Пеевски дойде в Народното събрание за първи път от повече от две години насам. “Какво правите тук”, го попитаха репортери. Той почти се обиди - “Аз съм народен представител”. Целта на появяването му бе да съобщи, че отново няма да заеме спечеленото място в Европейския парламент и остава тук, защото бил “по-нужен в България”.

“Хич не е хубаво да си успял, млад мъж. Всички на теб разчитат. Ей на, ДПС цяла кампания на мен нарече. Викат залагаме на младите”. Това Пеевски не го е казал наистина, а е част от сатиричната рубрика на Полина Паунова “Мило Дневниче”.

Изпълнителният директор на “Нетинфо” Христо Христов огласи факти за “безпрецедентна намеса в редакторската политика на Гонг и новините на Нетинфо”. Наскоро сайтовете от групата бяха придобити от братя Домусчиеви.

Европа там и Европа тук

Търси се мнозинство в новия Европейски парламент, което не само да одобри новия председател на Европейската комисия, но и да може да работи в следващите години. ЕНП и ПЕС вече нямат мнозинство. Йовка Димитрова обяснява тук какви са възможните комбинации и прави прогноза за най-вероятната.

Лидерите на страните от ЕС обаче не са близо до съгласие за наследник на Юнкер. Сблъсъкът между Меркел и Макрон прави задачата още по-трудна. Двамата днес продължават преговорите насаме, без останалите лидери.

Отиващата си Европейска комисия препоръча начало на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания. Това стана възможно след компромиса и смяната на името на държавата със столица Скопие.

На Сърбия и Косово скоро това няма да им се случи, особено след поредната ескалация на напрежението между тях. Елица Симеонова обяснява какво точно се случва между Белград и Прищина.

Български картинки

Бившият земеделски министър Румен Порожанов и настоящите депутати са оплели такава правна мрежа, в която ще паднем данъкоплатците. Т.е. ние ще платим санкциите на онези, които са построили например къщи за гости с европари, но не ги ползват по предназначение.

И още една “добра” новина за данъкоплатците. Ремонтът на улица “Граф Игнатиев” в София официално приключи - некачествено, но платено, съобщава “Медиапул”. Може да разгледате и как изглежда приключилият вече ремонт.

Доклад на неправителствената организация Transport & Environmen казва, че в България най-бавно се връщат и ремонтират мръсните дизелови автомобили. Става дума за “Дизелгейт” - само 52% от засегнатите автомобили били върнати на Volkswagen Group за корекция.

Човек на деня на Свободна Европа е конституционният съдия Красимир Влахов, който се изправи в защита на Черноморието. Според него дори “законното” застрояване противоречи на Конституцията.

И две препоръки

Точно преди 30 години Тодор Живков направи изявление от телевизионния екран и даде началото на т.нар. “голяма екскурзия”, насилственото прогонване на 320 хиляди български турци от страната. Не пропускайте разказа на Татяна Ваксберг за онези срамни събития.

Десет години по-късно подобна политика даде началото на кървав конфликт в Косово. Днес косоварите са признателни на САЩ за подкрепата. Това е мотивирало един от тях да направи огромен портрет на Доналд Тръмп от… семена. Вижте това видео. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG